Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
weather-icon 28o
ps. post
scriptum

Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν

Συνέντευξη του Πατριάρχη για τη σχολή της Χάλκης στην τουρκική τηλεόραση

Συνέντευξη του Πατριάρχη για τη σχολή της Χάλκης στην τουρκική τηλεόραση

Την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα λειτουργήσει και πάλι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης επανέλαβε τη Δευτέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μια ασυνήθιστη εμφάνισή του στην τουρκική τηλεόραση.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

38

Την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα λειτουργήσει και πάλι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης επανέλαβε τη Δευτέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μια ασυνήθιστη εμφάνισή του στην τουρκική τηλεόραση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του παρουσιαστή της εκπομπής, αλλά και Τούρκων ακαδημαϊκών και τηλεθεατών, που τηλεφωνούσαν στο CNN Turk, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρήκε την ευκαιρία να εξηγήσει πολλά από τα ζητήματα που προκαλούν σύγχυση στην τουρκική κοινωνία.

Η έννοια οικουμενικός στον τίτλο του Πατριαρχείου δεν υποδηλεί κάποια διάθεση να αποκτήσει το Πατριαρχείο πολιτική εξουσία, εξήγησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, για ένα θέμα που συχνά χρησιμοποιεί η συντηρητική εθνικιστική παράταξη στην Τουρκία εναντίον του Πατριαρχείου.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε ένα δεύτερο Βατικανό» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εξηγώντας την ιστορική καταγωγή του τίτλου οικουμενικός, αλλά και τη θέση που έχει σήμερα το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στη δομή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Παντού στον κόσμου γίνεται αποδεκτός ο ιστορικός και συμβολικός τίτλος του Οικουμενικού Πατριάρχου, εξήγησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ανέφερε το φιλόφρονα τρόπο, με τον οποίο γίνεται δεκτός όχι μόνο στις δυτικές χριστιανικές χώρες, αλλά και στις μουσουλμανικές χώρες που έχει επισκεφθεί. Σε δυο ημέρες ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Λιβύη, ενώ έχει ήδη επισκεφθεί το Μπαχρέιν, το Ιράν, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Οι απόφοιτοι της Σχολής βρίσκονται παντού σε όλο τον κόσμο και θυμούνται πάντα με συγκίνηση και αγάπη τα χρόνια που πέρασαν στη Χάλκη, τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, είπε ο Πατριάρχης, λέγοντας ότι από τη διαδικασία αυτή μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει η Τουρκία.

Αναφέρθηκε επίσης και στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν άλλα ορθόδοξα πατριαρχεία σε χώρες με ισλαμική παράδοση, όπως στην Αίγυπτο, όπου, όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, ο εκλεγόμενος Πατριάρχης Αλεξανδρείας αποκτά αυτομάτως και την αιγυπτιακή υπηκοότητα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τεκμηρίωσε τέλος την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Βαρθολομαίος με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «εφόσον το θέλουν να ανοίξει η Σχολή, το κράτος, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας πρέπει να παράσχουν κάθε διευκόλυνση σε αυτό το θέμα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
Cookies