Ασφυκτικές πιέσεις στην Κίνα για την ανατίμηση του γουάν
Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στην Κίνα για να αποσυνδέσει το εθνικό της νόμισμα από τη σταθερή ισοτιμία με το δολάριο και να επιτρέψει την «ελεύθερη» διακύμανση του στις αγορές. Τη χώρα επισκέπτεται την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
27
Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στην Κίνα για να αποσυνδέσει το εθνικό της νόμισμα από τη σταθερή ισοτιμία με το δολάριο και να επιτρέψει την «ελεύθερη» διακύμανση του στις αγορές.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου επισκέπτεται την Τρίτη την Κίνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της Ασίας και δεν έχει κρύψει καθόλου τις προθέσεις του.
Μιλώντας χθες από το Τόκιο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ζήτησε από το Πεκίνο να εγκαταλείψει τη σταθερή ισοτιμία των 8,28 γουάν/δολάριο (που έχει υιοθετήσει από το 1995), υποστηρίζοντας ότι «ένα λειτουργικό νομισματικό σύστημα βασίζεται στις ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες».
Σε μία απρόσμενα σκληρή δήλωση, όπως σημειώνουν οι Financial Times, ο κ. Σνόου είπε ότι «θέλουμε να εισακουσθούμε στο θέμα της ελεύθερα κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας, ώστε οι αμερικανικές εταιρείες να μην έχουν μειονεκτήματα [στο διεθνή ανταγωνισμό]».
Στο «χορό» των πιέσεων εισήλθε και το ΔΝΤ, ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου, Χερστ Κέλερ, με ανακοίνωση του σήμερα δήλωσε πως μία περισσότερο ευέλικτη συναλλαγματική πολιτική εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Κίνας.
Καθώς το κινεζικό νόμισμα συνδέεται με το δολάριο, η υποχώρηση του δεύτερου σημαίνει ότι αυτόματα τα κινεζικά προϊόντα είναι φθηνότερα στις διεθνείς αγορές (και) έναντι των αμερικανικών. Οι Αμερικανοί βιομήχανοι πιέζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε νε «πείσει» το Πεκίνο να εγκαταλείψει τη σταθερή ισοτιμία και συνεπώς να ανατιμήσει το νόμισμα.
Απορρίπτει το Πεκίνο
Από την πλευρά τους οι κινεζικές αρχές απορρίπτουν κατηγορηματικά τα συγκεκριμένα αιτήματα. Εκπρόσωπος της Λαϊκής (Κεντρικής) Τράπεζας της Κίνας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στις ισοτιμίες μόνο και μόνο επειδή κάποιος επισκέπτεται την Κίνα».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα δεν θα αλλάξει τη συναλλαγματική της πολιτική, υποστηρίζοντας ότι η σταθερή ισοτιμία είναι απαραίτητη για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της Κίνας, της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
- Μπαρτζώκας: «Το επίπεδο της Euroleague είναι καλύτερο από ποτέ»
- Europa League: Τα ζευγάρια των ημιτελικών – Πότε είναι ο τελικός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442