Νέες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο σε τιμολόγια ΔΕΗ, τρόφιμα και δίδακτρα
Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και των σχολικών ειδών αναμένονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και ειδικότερα στα γαλακτοκομικά είδη και το ελαιόλαδο.
Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και των σχολικών ειδών αναμένονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων την Πέμπτη, αυξήσεις από 2,5% έως και 5% έχουν ζητήσει και θα ισχύσουν τις επόμενες ημέρες, εταιρείες από τον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων και του ελαιολάδου.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις τιμών σε είδη διατροφής τους επόμενους μήνες. Αυξήσεις κατά 0,05 ευρώ το λίτρο παρατηρούνται επίσης από τις αρχές του καλοκαιριού και στις τιμές των καυσίμων.
Το ενδεχόμενο των νέων ανατιμήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τη συμμετοχή του υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, του υφυπουργού Κίμωνα Κουλούρη, του προέδρου των βιομηχάνων τροφίμων Δημήτρη Δασκαλόπουλου, του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Παντελή Παντελιάδη και του προέδρου του Ινστιτούτου Καταναλωτών Χαράλαμπου Κουρή.
Η ηγεσία του υπουργείου ζήτηση αυτοσυγκράτηση στα θέματα των τιμών, ενώ οι εκπρόσωποι της αγοράς δεσμεύθηκαν ως προς το ύψος των ανατιμήσεων στα σχολικά είδη, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές, τουλάχιστον στα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, οι αυξήσεις στα συγκεκριμένα είδη στα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να φτάσουν στο 10%.
Όσον αφορά στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατέθεσε την εισήγησή της για αύξηση 3% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για το 2003. Το τελικό ύψος της αύξησης αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.
Ως προς τις αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, για το σχολικό έτος 2003-2004, το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να επιβάλλει πλαφόν 4% στις αυξήσεις για τα υποχρεωτικά μαθήματα και 1% για τα προαιρετικά μαθήματα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Εκπρόσωποι, πάντως, των εκπαιδευτηρίων έχουν ζητήσει διπλάσιες αυξήσεις, επικαλούμενοι την άνοδο του κόστους λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων.
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).