Καμπέρα: Μια επαναστατική μορφή γέλης (gel) θα αποκαθιστά πολύ σύντομα την πρεσβυωπική όρασης στα άτομα προχωρημένης ηλικίας, όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist.

Κατά τη δεκαετία του ’80 πρωτοχρησιμοποιήθηκε επιτυχώς έλαιο σιλικόνης για την αποκατάσταση της δυνατότητας εστίασης του φακού του ματιού σε πειραματόζωα προχωρημένης ηλικίας. Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή της μεθόδου δεν ήταν δυνατή, καθώς η σιλικόνης είχε την τάση να διαρρέει.

Μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνων από το Cooperative Research Centre for Eye Research, όμως, κατάφεραν να τελειοποιήσουν τη μέθοδο χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική ουσία. Διεξάγοντας, μια μικροσκοπική τομή στον κερατοειδή χιτώνα πειραματόζωων, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πολύ μικρή οπή στο περίβλημα του φακού και να εξάγουν το σύνολο του περιεχομένου του, που είναι σε μορφή ζελέ.

Στη συνέχεια, τοποθέτησαν στο εσωτερικό του φακού τη νέα ουσία και με τη βοήθεια ειδικής ακτινοβολίας UV το μετέτρεψαν σε γέλη, η οποία αντικατέστησε το περιεχόμενο του φακού που αφαιρέθηκε.

Το πείραμα αποδείχθηκε απολύτως επιτυχές, καθώς διόρθωσε πλήρως τις φυσικές οφθαλμικές ανωμαλίες των πειρματόζωων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επέμβαση μοιάζει πολύ με εκείνη του καταρράκτη, διαρκεί μόλις 15 λεπτά και μπορεί να αποβεί σωτήρια για χιλιάδες ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια εναλλακτική της αντικατάστασης του φακού επέμβαση στον καταρράκτη.

health.in.gr