Αρση του χρηματιστηριακού τους απορρήτου θα ζητήσουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Την άρση του απορρήτου των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών κατά την τριετία 1998-2000 πρόκειται να ζητήσουν την Παρασκευή με κοινή δήλωση και οι 157 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση θα ζητήσει παράλληλα άνοιγμα των κωδικών των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Την άρση του απορρήτου των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών κατά την τριετία 1998-2000 πρόκειται να ζητήσουν την Παρασκευή με κοινή δήλωσή τους και οι 157 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση θα ζητήσει παράλληλα άνοιγμα των κωδικών των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Βάσει των όσων επισημαίνει Το Βήμα της Πέμπτης, η κοινή δήλωση του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα δοθεί αμέσως μετά το πέρας της έκτατης συνεδρίασης που έχει συγκαλέσει για το πρωί της Παρασκευής στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή των Απ.Κακλαμάνη, Κ.Σκανδαλίδη, Γ.Παπαδημητρίου και Σ.Κοσμίδη.
Κατά πληροφορίες ο Κ.Σημίτης θα ζητήσει από το σύνολο των στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να υπογράψουν κοινή δήλωση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του χρηματιστηριακού απορρήτου, βάσει των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του «πόθεν έσχες» και την καθιέρωση πλήρους διαφάνειας στον πολιτικό βίο.
Όσον αφορά στο ζήτημα του ανοίγματος των κωδικών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ορισμένες διευκρινίσεις έχει δώσει ήδη προς τη Βουλή ο Στ.Θωμαδάκης επισημαίνοντας ότι εφόσον οι βουλευτές εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να ζητήσει το άνοιγμα των χρηματιστηριακών κωδικών τους, τότε η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα παράσχει κάθε συνδρομή για τη διασταύρωσή τους.
Κατ αυτό τον τρόπο, ο Σταύρος Θωμαδάκης κατέστησε σαφές πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει το δικαίωμα αυτεπάγγελτης έρευνας, παρά μόνο εάν ζητηθεί από τον Απ.Κακλαμάνη η εκκίνηση της διαδικασίας. Όταν σύσσωμοι οι βουλευτές αξιώσουν άρση του απορρήτου, τότε προσδίδεται στην πράξη νομική κάλυψη -δίχως να είναι απαραίτητο να προέλθει από νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με Το Βήμα, η κυβέρνηση θα ζητήσει παράλληλα και από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να πράξουν το ίδιο, ώστε να τεθεί τέλος στο ζήτημα των «χρηματιστηριακών παιχνιδιών». Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί, πάντως, την αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιμένοντας στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα του Χρηματιστηρίου.