Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου θεσμοθετείται στο Ιράκ για τον Σαντάμ Χουσεΐν
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ αποφάσισε την ίδρυση δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου, προκειμένου να δικάσει τον Σαντάμ Χουσεΐν και τους συνεργάτες του που περιλαμβάνονται στη λίστα των 55 πλέον καταζητούμενων ανθρώπων στη χώρα.
53
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ αποφάσισε την ίδρυση δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου, προκειμένου να δικάσει τον Σαντάμ Χουσεΐν και τους συνεργάτες του που περιλαμβάνονται στη λίστα των 55 πλέον καταζητούμενων ανθρώπων στη χώρα.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο εκπρόσωπος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εντιφάντχ Κανμπάρ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ειδικής επιτροπής με αρμοδιότητα την αλλαγή του νομικού πλαισίου, ούτως ώστε να επιτραπεί η δίκη των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει έως τώρα τι σκοπεύουν να πράξουν με τους «55». Το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα αναλάβει το θέμα, ώστε να οδηγηθούν σε δίκη και να καταδικασθούν βάσει των νόμων» επισήμανε ο Ιρακινός αξιωματούχος.
Παράλληλα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει τρόπους για να «ξεριζώσει» το πρώην κυβερνών κόμμα Μπαάθ από την ιρακινή κοινωνία.
Πρόκειται για τις πρώτες αποφάσεις του πρόσφατα σχηματισθέντος 25 μελούς Συμβουλίου, στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές και θρησκευτικές παρατάξεις του Ιράκ, και τελεί «υπό τη σκέπη» της αμερικανικής πολιτικής διοίκησης στη χώρα.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο έχει επιφορτισθεί με τις αρμοδιότητες να τροποποιήσει τη νομοθεσία, να διορίσει τη μεταβατική κυβέρνηση, να συστήσει επιτροπή που θα προετοιμάσει το νέο Σύνταγμα του Ιράκ και να προετοιμάσει τις εκλογές στη χώρα.
Σχετικά, ο Κανμπάρ δήλωσε ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η αλλαγή της νομοθεσίας και μετά θα προχωρήσει ο διορισμός υπουργών της μεταβατικής κυβέρνησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο υπερτυφώνας Μπάβι προκαλεί «μεγάλες ζημιές» στο νησί Ρότα των ΗΠΑ
- Καλλιθέα: 70χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα
- Μεξικό – Αγγλία: Τρία γκολ σε έξι λεπτά και 2-1 τα «Τρία Λιοντάρια» στο πρώτο ημίχρονο (vids)
- Κριμαία: Διακοπή ρεύματος στη Σεβαστούπολη λόγω ουκρανικής επιδρομής
- Συγκλονιστικές στιγμές: Ο Νεϊμάρ αποχαιρέτησε την εθνική Βραζιλίας με δάκρυα (vid)
- Υεμένη: Τουλάχιστον 16 κυβερνητικοί στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση των Χούθι
- Με «καπετάνιο» Χάαλαντ: Οι Νορβηγοί έκαναν… κουπί μετά την ιστορική πρόκριση επί της Βραζιλίας (vid)
- Βενεζουέλα: «Δεν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη», διαβεβαιώνει η Ροντρίγκες, ενώ ξεχειλίζει η οργή των πολιτών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442