Πολιτική προτεραιότητα το μέτωπο απέναντι στην αισχροκέρδεια, λέει η κυβέρνηση
«Το μέτωπο απέναντι στην αισχροκέρδεια αποτελεί πολιτική προτεραιότητα» υπογράμμισε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για τις τιμές στην αγορά και την ακρίβεια.
Σε θέματα που αφορούν στις αγορές και συγκεκριμένα στις τιμές και την παρατηρούμενη ακρίβεια επικεντρώθηκε την Τρίτη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, τους αρμόδιους υφυπουργούς Κίμωνα Κουλούρη και Δημήτρη Γεωργακόπουλο και τον γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Όπως είπε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης, «το μέτωπο απέναντι στην αισχροκέρδεια αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σε αυτή την κατεύθυνση προωθούνται μια σειρά από θεσμικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ήδη βρίσκεται στη Βουλή και θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά μεγάλων αλλαγών για τη συγκρότηση όλων των αγορών προϊόντων».
Με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε ο υπουργός, δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο όπου θα ελέγχεται η διαμόρφωση των τιμών από το χώρο της παραγωγής, δίνοντας τη δυνατότητα με συστηματικούς ελέγχους να αποκλειστεί η κερδοσκοπία και η υπερβολική αύξηση των τιμών στο ενδιάμεσο στάδιο από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.
Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, προωθείται η διαφάνεια υπέρ του καταναλωτή, στηρίζοντας τις καταναλωτικές οργανώσεις. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια παραμένει η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών τόσο για τα πετρελαϊκά προϊόντα, όσο και για τις τιμές των προϊόντων στις αγορές, όπου λειτουργούν εδώ και τρεις μήνες πιλοτικά παρατηρητήρια και στα οποία πλέον εξασφαλίζεται η περαιτέρω διάδοση τους σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, με τηλεφωνική υπηρεσία αλλά και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Κρίσιμο θέμα για την διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η διενέργεια των ελέγχων, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Στο σημείο αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι κλιμάκια ελέγχου της τουριστικής αστυνομίας, της υπηρεσίας του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών ελέγχου του υπουργείου θα διενεργούν συντονισμένους ελέγχους σε όλες τις περιοχές.
Στο στόχαστρο των υπηρεσιών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι τιμές πώλησης τόσο του εμφιαλωμένου νερού αλλά και του καφέ, στις οποίες παρατηρούνται υπέρογκες αυξήσεις.
Για την παρουσία Χρυσοχοΐδη
Για το θέμα της συμμετοχής του κ. Χρυσοχοΐδη στη σύσκεψη ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είπε ότι «η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη που αφορά σε ένα κοινωνικό πρόβλημα είναι πολύτιμη, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε επαφή με πολλά μαζικά κινήματα».
Ο κ. Πρωτόπαπας διευκρίνησε ακόμη ότι η πρακτική αυτή είχε ξεκινήσει και παλαιότερα, εφαρμόζεται όμως τώρα πιο συστηματικά, «διότι διαπιστώθηκε μια έλλειψη και την θεραπεύουμε. Πρόκειται για ένα στάδιο ποιοτικής αναβάθμισης της δράσης της κυβέρνησης».