Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Νέα αιματηρή εισβολή στη Γάζα απομακρύνει την ήδη «εύθραυστη» συμφωνία εκεχειρίας

Νέα αιματηρή εισβολή στη Γάζα απομακρύνει την ήδη «εύθραυστη» συμφωνία εκεχειρίας

Ισραηλινά άρματα μάχης υποστηριζόμενα από μαχητικά ελικόπτερα επέδραμαν εκ νέου την Παρασκευή στη Γάζα· τέσσερις νεκροί -οι τρεις εκ των οποίων μαχητές των Χαμάς και Τζιχάντ- κατά την επιχείρηση που καθιστά σαφές ότι το Τελ Αβίβ δεν επιδιώκει εκεχειρία.

51

Ισραηλινά άρματα μάχης υποστηριζόμενα από μαχητικά ελικόπτερα επέδραμαν εκ νέου την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας· τέσσερις νεκροί -οι τρεις εκ των οποίων μαχητές των Χαμάς και Ισλαμικής Τζιχάντ- κατά την επιχείρηση που σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή έρχεται να υπονομεύσει τις ύστατες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας.

Ισραηλινά στρατεύματα διείσδυσαν τα ξημερώματα στο χωριό Μουχράκα στην κεντρική Γάζα, περικυκλώνοντας την κατοικία καταζητούμενου μαχητή των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κασάμ -στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς. Ελικόπτερα και 15 τανκς προχώρησαν σε συντονισμένη επίθεση με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο αδελφός και ο 24χρονος γιος του Αντνάν αλ-Γκιουλ, επίσης εξτρεμιστές της Χαμάς.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκε και στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ, καθώς και ένας Παλαιστίνιος πολίτης σε παρακείμενη οικία. Ο καταζητούμενος Αντντάν αλ-Γκιουλ δεν βρισκόταν στην κατοικία του τη στιγμή που τα ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ με την κάλυψη ελικοπτέρων· ο ίδιος -ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών- είχε επιζήσει και προ ενός έτους ισραηλινής απόπειρας δολοφονίας του. Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ελαφρά και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Η νέα ισραηλινή εισβολή στη Γάζα έρχεται τη στιγμή που παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις εμφανίζονται να βρίσκονται στα πρόθυρα σύναψης συμφωνίας προσωρινής εκεχειρίας. Οι προβλέψεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, περί ανακοίνωσης της επίτευξης συμφωνίας την Τετάρτη δεν επιβεβαιώθηκαν, εντούτοις το ενδεχόμενο εκεχειρίας δεν φαίνεται να έχει εξ ολοκλήρου εγκαταλειφθεί.

Στα πρόθυρα εκεχειρίας;

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει εντός των προσεχών ημερών, οπότε και βάσει των τελευταίων πληροφοριών αναμένεται να γνωστοποιηθεί η οριστική απόφαση που θα ληφθεί μετά το πέρας των σχετικών διαβουλεύσεων που διεξάγονται σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών των οργανώσεων. Όπως, πάντως, επισημαίνει ανταποκρίτρια του BBC στη Ραμάλα ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας θα αποτελεί μονομερή κίνηση από την πλευρά των Παλαιστινίων, καθώς το Ισραήλ δεν εισέρχεται σε διαπραγματεύσεις με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, επιμένοντας ότι πρέπει να αφοπλιστούν.

Από πλευράς της, η μεταρρυθμιστική παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τον Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν ότι μέσω των συνεχιζομένων χτυπημάτων κατά εξτρεμιστών υπομονεύει τις ύστατες προσπάθειες επίτευξης της συμφωνίας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός. Ακόμη, όμως, και εάν συμφωνηθεί τελικώς τρίμηνη εκεχειρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν πως αυτό δεν θα είναι αρκετό για τη διάσωση του «οδικού χάρτη».

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί ζητημάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, -η οποία αναμένεται στη Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο- καλεί εκ νέου τον αραβικό κόσμο να διακόψει την παροχή υποστήριξης στην πολιτική πτέρυγα της Χαμάς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τη θέσει εκτός νόμου. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση καλείται από την Ουάσινγκτον να αφοπλίσει σύσσωμα τα εξτρεμιστική κινήματα, εντούτοις Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως σχετική ενέργεια ενδεχομένως θα προκαλούσε εμφύλια σύρραξη.

Προς απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα

Εν τω μεταξύ, μηνύματα ελπίδας έρχονται την Παρασκευή από το «μέτωπο» των διαβουλεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας απόσυρσης του ισραηλινού στρατού από τμήματα της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Την ανάληψη της διατήρησης της ασφάλειας στις περιοχές από όπου θα αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός πρόκειται να αναλάβουν οι αρμόδιες παλαιστινιακές υπηρεσίες.

«Σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες. Μπορεί να βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» ήταν η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, από το Τελ Αβίβ το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως μεταδίδει το Reuters, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν κάνει νωρίτερα λόγο για «αξιοσημείωτη πρόοδο» στις συνομιλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη της σχετικής -απαραίτητης για την προώθηση του «οδικού χάρτη» συμφωνίας.

Τελευταία ενημέρωση: 14:48

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies