Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων σε Πειραιά και όμορους δήμους λόγω έντονης δυσοσμίας

Μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων σε Πειραιά και όμορους δήμους λόγω έντονης δυσοσμίας

Μετρήσεις στην ατμόσφαιρα πραγματοποίησαν την Παρασκευή τρία συνεργεία της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Πειραιά προκειμένου να εξακριβώσουν τα αίτια έντονης δυσοσμίας που έχει «καλύψει» τόσο τις γειτονιές του Πειραιά, όσο και των όμορων δήμων.

51

Μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής τρία συνεργεία της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Πειραιά προκειμένου να εξακριβώσουν τα αίτια έντονης δυσοσμίας που έχει «καλύψει» τόσο τις γειτονιές του Πειραιά, όσο και των όμορων δήμων.

Η δυσομία ήταν ιδιαιτέρως έντονη στις δυτικές συνοικίες· ο νομάρχης Πειραιά Γ.Μίχας δήλωσε στο ΑΠΕ πως όντως το πρωί υπήρξε έντονη δυσοσμία στην ατμόσφαιρα, αλλά σταδιακά υποχώρησε τουλάχιστον από τις γειτονιές του Πειραιά. Η δυσοσμία -που από πολλούς κατοίκους χαρακτηρίστηκε «πετρελαϊκή»- ήταν εξαιρετικά έντονη σε Πέραμα, Κερατσίνι και Δραπετσώνα.

Τα συνεργεία της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Πειραιά πραγματοποίησαν μετρήσεις, ώστε να διαπιστώσουν και εάν πηγή προέλευσης της δυσοσμίας είναι κοντινή βιομηχανία. Σε ανακοίνωσή τους τα Ελληνικά Πετρέλαια διαβεβαίωσαν ότι «η λειτουργία του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου είναι απόλυτα φυσιολογική και μέσα στα προβλεπόμενα απο τον περιβαλλοντικό κανονισμό πλαίσια και τίποτε δεν έχει συμβεί που να προκάλεσε επιβάρυνση του περιβάλλοντος».

Όπως έγινε γνωστό, μετρήσεις έκανε και το ΠΕΡΠΑ, αλλά από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν δικαιολογείται η δυσοσμία από την ατμοσφαιρική ρύπανση ή απο το όζον.

Σύμφωνα με τις αναφορές των κατοίκων των περιοχών αυτών, το είδος της δυσοσμίας προσομοίαζε κατ άλλους μάλλον με οσμή από πετρελαιοειδείς ενώσεις, κατ άλλους με οσμή καμένου πλαστικού ή καμένου ελαστικού και κατ άλλους με οσμή χλωρίνης.

Από τους ελέγχους και από σχετική επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν διαπιστώθηκε ευθύνη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των περιοχών αυτών για τη δυσοσμία. Ωστόσο, η ακριβής πηγή του φαινομένου δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί.

Ήδη από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες το φαινόμενο της δυσοσμίας άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, αφενός μεν πιθανώς λόγω της παύσης του αιτίου που την προκάλεσε και αφετέρου λόγω της ελαφράς ενίσχυσης των ανέμων, που είχαν ως αποτέλεσμα την διασπορά των οσμών που εκλύθηκαν μέχρι τότε στην ατμόσφαιρα.

Τελευταία ενημέρωση 16:32



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies