Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Ως καλή βάση εκκίνησης ενέκριναν οι «25» το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ

Ως καλή βάση εκκίνησης ενέκριναν οι «25» το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ

Ως το βασικό κείμενο εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης εγκρίθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χαλκιδικής το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ. Στόχος πλέον των «25» η ιστορική υπογραφή του Συντάγματος το συντομότερο δυνατόν μετά την 1η Μαΐου 2004.

51

Ως το βασικό κείμενο εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης εγκρίθηκε από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χαλκιδικής. Στόχος πλέον των «25» η ιστορική υπογραφή του Συντάγματος της Ένωσης το συντομότερο δυνατόν μετά την 1η Μαΐου του 2004.

«Ζήσαμε μία σημαντική ημέρα για την ΕΕ, μία σημαντική ημέρα στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης· το σχέδιο που παρουσίασε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν και εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνέλευση εγκρίθηκε ως το βασικό κείμενο για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία θα ετοιμάστει την τελική Συνθήκη, το τελικό Σύνταγμα» υπογράμμισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Κ.Σημίτης.

«Επιτυχημένο το έργο της Συνέλευσης»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συζήτηση των «25» επί του πρώτου σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ένωση αναγνωρίζει το επιτυχημένο έργο της Συντακτικής Συνέλευσης. «Έχουμε για πρώτη φορά στην ΕΕ ένα σχέδιο Συντάγματος· είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ μέσω διαλόγου και μετά από εργασία 16 μηνών στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση αποκτά ένα Σύνταγμα, ένα σχέδιο που θα αποτελέσει το Σύνταγμά της» συμπλήρωσε.

Στη διαδικασία αυτή συνέπραξε και η κοινωνία των πολιτών, και το αποτέλεσμα δικαιώνει το πείραμα της Συνέλευσης, επισήμανε ο Κ.Σημίτης για να συμπληρώσει: «Πέτυχε [το πείραμα] και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι ως προεδρία, όλες οι χώρες-μέλη στη σημερινή συζήτηση εξέφρασαν την αναγνώρισή τους για την εργασία του Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν, για την εργασία του προεδρείου και των μελών της Συνέλευσης».

Παρά τις αρχικές αμφιβολίες και αμφισβητήσεις, παρά τα ερωτηματικά για το εάν η Συνέλευση θα ολοκληρώσει τελικώς το έργο της, αυτό τελικά ολοκληρώθηκε. Το έργο αυτό είναι ένας συμβιβασμός» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να λάβει ακολούθως το λόγο ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, διευκρινίζοντας «πως το σχέδιο Συντάγματος δεν είναι συμβιβασμός, αλλά σύνθεση».

«Σύνθεση, όχι συμβιβασμός»

«Θελήσαμε να συγκεράσουμε σε ένα κοινό κείμενο τις ανάγκες και τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί για να μπορέσουμε έτσι να παράσχουμε ένα δομικό πλαίσιο για το μέλλον της ΕΕ, ένα κτίσμα για μία ισορροπία, και αυτή την ισορροπία την επιζητούσαμε επί μήνες. Τελικά καταλήξαμε σε αυτή την ισορροπία και ευχόμαστε οι επόμενες εργασίες να είναι γρήγορες και να μην αποκκλίνουν από το κείμενο» υπογράμμισε ο Γάλλος πρώην πρόεδρος.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έρθουμε εδώ για να παρουσιάσουμε το Σύνταγμα της Ευρώπης. Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώσαμε τις εργασίες σε πολύ θερμή ατμόσφαιρα· ήταν στιγμή ευτυχίας και συγκίνησης ευρωπαϊκού χαρακτήρα» συνέχισε ο Ντ Εστέν για να συμπληρώσει πως όλα τα μέλη της Συνέλευσης -με εξαίρεση τους ευρωσκεπτικιστές- μπορούσαν να συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο Συντάγματος.

«Σήμερα κάναμε το γύρο τραπέζης και το σχέδιο αυτό έτυχε ευρείας και θερμής υποστήριξης· πολλοί είπαν ότι θα ήταν έτοιμοι να το υιοθετήσουν με εξαίρεση ορισμένες τοποθετήσεις. Το ερώτημα είναι αυτό είναι συμβιβασμός; Όχι είναι σύνθεση» σημείωσε ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης.

Παρεμβαίνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η ιταλική προεδρία καλείται να συνεχίσει τη διαδικασία με τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης τον Οκτώβριο του 2003. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης πριν από τις Ευρωεκλογές της 15ης Ιουνιού του 2004, ούτως ώστε να γίνει γνωστή η Συνταγματική Συνθήκη στους Ευρωπαίους πολίτες.

Σύμφωνα με τον Κ.Σημίτη, η υπογραφή της Συνθήκης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν μετά την 1η Μαΐου του 2004, καθώς τα νέα μέλη πρέπει να είναι πλήρη (μέλη) προκειμένου να υπογράψουν. Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, οι τρείς υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία) θα μετάσχουν στις συνεδριάσεις της Διακυβερνητικής.

«Ένα γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός»

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος και επισήμανε πως το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης αποτελεί την απτή απόδειξη της επιτυχίας της Συντακτικής Συνέλευσης. «Ζούμε μία ιστορική ημέρα. Πολλοί φοβούντο ότι η μέθοδος [που ακολουθήθηκε] θα παρήγαγε μόνο μία γενική συζήτηση, έχουμε όμως ένα πλήρες κείμενο κατάλληλο να καθορίσει το μέλλον της ΕΕ» σημείωσε.

«Θεωρούμε ότι έχουμε τώρα ένα αποτέλεσμα πολύ σημαντικό, γιατί έχουμε μία Ένωση πιο δημοκρατική, σε θέση να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Και μέσω του Συντάγματος θα έχουμε μία Ένωση σαφέστερη και απλούστερη, ώστε οι πολίτες της να μπορούν να καταλάβουν την κατανομή των ευθυνών. Μία Ευρώπη που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, στον τομέα της ασφάλειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης» συμπλήρωσε ο Ρ.Πρόντι.

«ΕΕ θα μπορεί να παίξει το ρόλο που της ανήκει στο διεθνές προσκήνιο· έχουμε ένα γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός» ανέφερε ο πρόεδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να τονίσει όμως -κάνοντας εμφανή τη δυσαρέσκειά του- πως σε ορισμένα ζητήματα δεν ανταποκρίθηκαν οι προσδοκίες της Συνέλευσης.

Σύμφωνα με τον Ρ.Πρόντι, η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα πρέπει να «κάνει αρκετές εργασίες ώστε να αντιμετωπίσει ορισμένους κινδύνους, όπως η Επιτροπή σε δύο επίπεδα, το θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το πρόβλημα των ιδίων πόρων». Ένα από τα καθήκοντά της θα είναι να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα» κατέληξε ο Ρομάνο Πρόντι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους Κ.Σημίτη και Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies