Η ενδο-οικιακή βία επηρεάζει αρνητικά την πνευματική υγεία του παιδιού
Λονδίνο: Η βία μεταξύ των γονέων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πνευματικό επίπεδο των παιδιών, όπως επισημαίνει κοινή έρευνα επιστημόνων από το κολέγιο King's του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.
Λονδίνο: Η βία μεταξύ των γονέων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πνευματικό επίπεδο των παιδιών, όπως επισημαίνει κοινή έρευνα επιστημόνων από το κολέγιο King’s του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.
Συγκεκριμένα, η ομάδα των ερευνητών μελέτησε στενά 1.116 ζευγάρια διδύμων παιδιών από τη Βρετανία και ανακάλυψε ότι όσα εξ αυτών διαβίωναν σε σπίτια όπου ο πατέρας κακοποιούσε τη μητέρα, είχαν 8 βαθμούς μικρότερο δείκτη ευφυίας σε σχέση με τα παιδιά που απολάμβαναν μια ήρεμη οικογενειακή ζωή.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η εν λόγω πνευματική ύφεση είναι παραπλήσια της απώλειας σωματικού ύψους κατά περίπου 7 πόντους και εκδηλώνεται κυρίως όταν τα παιδιά πρωτοπηγαίνουν στο σχολείο.
«Τα στοιχεία που αντλήσαμε μέσω της έρευνας είναι πάρα πολύ σημαντικά, καθώς προβάλλουν ένα ζήτημα που είναι μάλλον υποτιμημένο από τους ειδικούς. Τα παιδιά που γίνονται συχνά μάρτυρες βίαιης συμπεριφοράς ενδέχεται να καταλήξουν προβληματικοί ενήλικες, με πλήθος ψυχολογικών δυσχερειών», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, για να συμπληρώσει:
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν το εν λόγω φαινόμενο έχει διάρκεια ή όχι, ωστόσο γνωρίζουμε με σιγουριά πως επηρεάζει όχι μόνο τη σχολική απόδοσή τους αλλά και τη γενικότερη κοινωνική συμπεριφορά τους».
health.in.gr
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
- Ισπανία – Γαλλία: Πύρινη κόλαση – Πάνω από 220 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους
- Ελλάδα – Ιταλία: Μεγάλη «μάχη» για την πρόκριση στον τελικό του World Cup στο Σίδνεϊ!
- Διακοπές: Ταξίδια ανάλογα με την κάθε γενιά – Τι προτιμούν Gen Z, Millennials, Gen X και Boomers
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου δεν μας τα λέει καλά
- Βάσεις 2026: Οι επιλογές των υποψηφίων αναδιαμορφώνουν τον χάρτη των σχολών
- Ολυμπιακός: Τελευταίο φιλικό πριν τη Ναϊμέγκεν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)













![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442