Στο τουρκικό κοινοβούλιο οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Αγκυρα
Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει μία δέσμη μεταρρυθμιστικών μέτρων προς συμμόρφωση με τα κριτήρια της ΕΕ για την ένταξη της Αγκυρας στους κόλπους της, αφήνοντας ωστόσο εκτός ένα θέμα που ανησυχούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
71
Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο να εγκρίνει μία δέσμη μεταρρυθμιστικών μέτρων, με στόχο τη συμμόρφωση της χώρας με τα κριτήρια της ΕΕ για την ένταξη της Αγκυρας στους κόλπους της, αφήνοντας ωστόσο εκτός ένα θέμα που ανησυχούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Στη δέσμη δεν συμπεριελήφθη ένα προγραμματισμένο μέτρο, με το οποίο επιτρεπόταν να δημιουργούνται χώροι λατρείας σε ιδιωτικές κατοικίες. Οι στρατιωτικοί θεωρούν τους εαυτούς τους φρουρούς του κοσμικού συστήματος και θέλουν να είναι βέβαιοι ότι η θρησκεία βρίσκεται υπο επιτήρηση, ώστε να σταματήσει η διάδοση των ριζοσπαστικών κινημάτων.
Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το σχέδιο νόμου υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο προς συζήτηση και ενδεχόμενη ψήφιση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη στις 20-21 Ιουνίου, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί επεξεργασία του από επιτροπές πριν έρθει προς ψήφιση.
Η δέσμη αυτή των μέτρων, που δεν θα είναι η τελευταία, περιλαμβάνει μία σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως το να επιτρέπεται στους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους κουρδικά ονόματα και σε εκφωνητές ραδιοτηλεοπτικών ιδιωτικών σταθμών να χρησιμοποιούν την κουρδική γλώσσα.
Το κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» το περασμένο καλοκαίρι για τη μετάδοση, για ορισμένες ώρες την εβδομάδα, εκπομπών στην κουρδική γλώσσα απο τα κρατικά κανάλια και στα ιδιωτικά σχολεία να γίνεται χρήση της γλώσσας αυτής, αλλά μέχρι σήμερα αυτές οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν «ανεπίδοτο γράμμα».
Τα μέτρα προβλέπουν επίσης την κατάργηση του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου, στο πλαίσιο του οποίου καταδικάστηκαν διανοούμενοι σε ποινές φυλάκισης για «αποσχιστική προπαγάνδα». Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αποφασίσουν το Δεκέμβριο του 2004 εάν η Τουρκία πληροί τις απαραίτητες προυποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- «Θέλημα Θεού; Προφητεία;» – Μέσι και Λουίς ντε λα Φουέντε για το viral κλικ με τον Γιαμάλ – «Μοιραία μαζί»
- Macron, Merz Push to Revive Franco-German Defense Ties
- Ολυμπιακός: Μια εβδομάδα εκτός ο Σιπιόνι
- Συναγερμός για φωτιά στα Χανιά – Ήχησε το 112
- Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιες οφειλές υπάγονται, πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις
- Greece Extends Deadlines for Home Energy Upgrade Schemes
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
- Τσιτσιπάς: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442