Προς την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης για τη νέα ΚΑΠ η Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγάλες ελπίδες για συμφωνία της ΕΕ σε μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έδωσε η πρώτη συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής προεδρίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ελαστικότερες εφαρμογές των ποινών και εγγυημένες ποσοστώσεις γάλακτος και το 2007-2008.
27
Μεγάλες ελπίδες για συμφωνία της ΕΕ σε μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έδωσε η πρώτη συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής προεδρίας που προβλέπει ελαστικότερες εφαρμογές των ποινών, ενισχυμένα μέτρα για το περιβάλλον, εγγυημένες ποσοστώσεις γάλακτος και το 2007-2008 καθώς και δήλωση-δέσμευση του Συμβουλίου και της Κομισιόν ότι το σημερινό καθεστώς για λάδι, καπνό, βαμβάκι δεν θα αλλάξει μέχρι το 2013.
Λίγες ώρες πριν αρχίσει, στο Λουξεμβούργο, η τριήμερη Σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, παρατηρήθηκαν απρόβλεπτες συμμαχίες, καθώς έγινε γνωστό ότι υπήρξε κοινή πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας να παραμείνει η ΚΑΠ ως έχει μέχρι το 2006 και η νέα ΚΑΠ να αρχίσει από 1/1/2007.
Παράλληλα, υπήρξαν πολυποίκιλες πιέσεις για να ψηφιστεί η νέα ΚΑΠ από την Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Κάπου στο μέσο με ευμενή ουδετερότητα υπέρ των προτάσεων της Επιτροπής η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Η χώρα μας εμμένει σε δυο σημεία:
* Να υπάρξει επίσημη δέσμευση ότι τουλάχιστον οι τωρινές ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τα μεσογειακά προϊόντα (η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μεσογειακά θα έρθει στις αρχές του φθινοπώρου) και δεν θα υπάρξει δυσμενέστερη ρύθμιση. Η δέσμευση να συνοδευτεί από την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.
* Να μας δοθεί αύξηση της ποσόστωσης του γάλακτος στο ύψος που να καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας για φρέσκο γάλα. Η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας θεωρεί απαράδεκτο γεγονός να μην υπάρχει καθημερινή πρόσβαση σε φρέσκο γάλα και να καταναλώνονται εγκυτιωμένα παράγωγά του.
Μετά από μια ορισμένη διαδικασία θα αρχίσουν οι διμερείς επαφές ώστε να επιτευχθεί η μεγάλη συμφωνία.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Γ.Δρυς δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους με τη δέσμευση να υπάρξει απόφαση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία ενδέχεται να συμφωνήσει στη διαδικασία αυτή και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να υπάρξει απόφαση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Βάλε τις πιπεριές στη διατροφή σου, κάνει καλό
- ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ: Ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις – Νέα ευκαιρία για περίπου 1,5 εκατ. οφειλέτες
- «Απογειώνονται» οι καθυστερήσεις στις πτήσεις
- Νησιά και λειψυδρία – Τι φταίει και τι πρέπει να γίνει
- Η τεχνητή νοημοσύνη απέκτησε τον μεγαλύτερο αντίπαλό της: την κοινωνία
- Τα ψέματα δημιουργούν πρόβλημα ακόμα κι αν είναι για καλό σκοπό
- Ο Βιν Ντίζελ μοιράζεται στιγμιότυπα από τα παρασκήνια της ταινίας «Fast Forever»
- Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ δεν ξεχνά ότι δεν τον βοήθησαν με το Ιράν – Και θα το καταστήσει σαφές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442