Δευτέρα 06 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτη – Σιράκ, στο Παρίσι

Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτη – Σιράκ, στο Παρίσι

Το θέμα του Συντάγματος της ΕΕ κυριάρχησε στη συνάντηση του Κ.Σημίτη με τον Γάλλο πρόεδρο Ζ.Σιράκ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο κ. Σιράκ δήλωσε ότι η ελληνική προεδρία θα έχει την υποστήριξη της Γαλλίας στη συζήτηση του Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

38

Με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στο Μέγαρο των Hλυσίων, συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο του γύρου των κοινοτικών πρωτευουσών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σιράκ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, στις 19 και 20 Ιουνίου. Στις συνομιλίες μετείχαν ο Γ.Παπανδρέου και ο Τ.Χυτήρης από ελληνικής πλευράς, ενώ από γαλλικής ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νοέλ Λενουάρ.

Μετά τις συνομιλίες, που διήρκεσαν μία ώρα και 45 λεπτά, ο Ζακ Σιράκ μίλησε «για τον αριστοτεχνικό τρόπο, με τον οποίο η ελληνική προεδρία χειρίστηκε τις υποθέσεις της Ένωσης». «Είμαι σίγουρος πως πρόκειται για μια σπουδαία προεδρία» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συντακτικής Συνέλευσης είπε ότι στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιασθεί και θα συζητηθεί το σχέδιο του Συντάγματος.

«Θα χρειαστεί όλη η ικανότητα της ελληνικής προεδρίας, που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε σε μια οριστική συμφωνία. Αναμφιβόλως, πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική προεδρία και είπα στον πρωθυπουργό ότι η Γαλλία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν, για να υποστηρίξει και να βοηθήσει την προεδρία» επισήμανε.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Με τη Συνθήκη του νέου Συντάγματος πρεσβεύουμε:

– Μία σταθερή προεδρία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με έναν πρόεδρο «chairman», που θα εκλέγεται με ενισχυμένη πλειοψηφία για μία περίοδο των 2,5 ετών για παράδειγμα, ανανεώσιμη μία φορά.
– Mία ισχυρή Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έναν πρόεδρο εκλεγμένο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
– Μία όσο το δυνατό πλατύτερη εφαρμογή της ενισχυμένης πλειοψηφίας, απαραίτητης λόγω της αύξησης των χωρών-μελών, για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα των αποφάσεων.
– Έναν Ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων για μία καλύτερη εσωτερική συνοχή και μεγαλύτερη ώθηση εξωτερικά.»

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. «Πρέπει να ληφθεί απόφαση ότι αυτή η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα τελειώσει τις εργασίες της πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004, γιατί οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να γνωρίζουν το σχέδιο του νέου Συντάγματος, πριν κληθούν στις κάλπες» τόνισε.

Ο Κ.Σημίτης μετέφερε στον Γάλλο πρόεδρο πρόσκληση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου να επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από τον κ. Σιράκ.

Τελευταία ενημέρωση 23:35

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Ιουλίου 2026
Cookies