Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Πληροφορίες για πιθανή άφιξη του Οτζαλάν στην Ελλάδα είχε λάβει η ΕΥΠ

Πληροφορίες για πιθανή άφιξη του Οτζαλάν στην Ελλάδα είχε λάβει η ΕΥΠ

Με την κατάθεση του αξιωματικού της ΕΥΠ Π.Μαραγκουδάκη συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη για την υπόθεση Οτζαλάν. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η ΕΥΠ είχε ενημερωθεί για πιθανή άφιξη του Κούρδου ηγέτη. Αναξιόπιστους χαρακτήρισε ορισμένους μάρτυρες ο Δ.Τσοβόλας.

43

Με την κατάθεση του αξιωματικού της ΕΥΠ Παναγιώτη Μαραγκουδάκη συνεχίζεται την Τρίτη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της παράνομης εισόδου του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Ελλάδα, στα τέλη Ιανουαρίου 1999.

Αναφερόμενος στην ημερομηνία άφιξης του Κούρδου ηγέτη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δηλαδή την 29η Ιανουαρίου 1999, ο μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο ότι δεν είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας εν όψει της άφιξης του ιδιωτικού αεροσκάφους από τη Ρωσία, καθώς θεώρησαν ότι στο αεροπλάνο επέβαινε Ρώσος αξιωματούχος.

Όπως είπε ο κ. Μαραγκουδάκης οι εντολές που είχαν λάβει από την υπηρεσία τους ήταν να φροντίσουν για τη λήψη εκτάκτων μέτρων ασφαλείας για το ενδεχόμενο πιθανής άφιξης του Οτζαλάν στην Ελλάδα τις αμέσως επόμενες ημέρες, δηλαδή την 30ή και την 31η Ιανουαρίου 1999.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Π.Μαραγκουδάκη, το λόγο πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης του αρχιπλοίαρχου εν αποστρατεία Αντώνη Ναξάκη, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος χαρακτήρισε «αναξιόπιστους» κάποιους μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο.

Ο κ. Τσοβόλας, αξιολογώντας τις μέχρι στιγμής μαρτυρικές καταθέσεις τόνισε στο δικαστήριο ότι η πεποίθηση που έχει είναι πως η δίκη γίνεται για να καλυφθούν πολιτικές ευθύνες και ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο εδώλιο κατηγορούνται αδίκως.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του απόστρατου αρχιπλοίαρχου, από τα στοιχεία που προέκυψαν στο δικαστήριο η εντολή που είχε το κλιμάκιο της ΕΥΠ στον κρατικό αερολιμένα ήταν να μην λάβει μέτρα στις 29 Ιανουαρίου 1999 (σ.σ. ημέρα άφιξης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Ελλάδα) αλλά να λάβει αυστηρά μέτρα την 30ή και 31η του μήνα.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ Φίλιππος Λουκόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στην υπόθεση και πως χειρίστηκε το θέμα λόγω της απουσίας στο εξωτερικό τού τότε διοικητή της υπηρεσίας του κ. Χαράλαμπου Σταυρακάκη.

Ο κ. Λουκόπουλος ανέφερε ότι στις 29 Ιανουαρίου 1999 ο τότε προϊστάμενός του κ. Σταυρακάκης τον είχε πληροφορήσει ότι ενδέχεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να αφιχθεί στην Ελλάδα ο Κούρδος ηγέτης.

Όπως είπε ο μάρτυρας, το ίδιο βράδυ πληροφορήθηκε ότι εισήλθε στην Ελλάδα ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ενώ την επόμενη μέρα το θέμα ανέλαβε να χειριστεί ο κ. Σταυρακάκης, ο οποίος επέστρεψε από το εξωτερικό.

Τελευταία ενημέρωση: 14:30

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies