Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Η κυβέρνηση στηρίζει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ο Γ.Παπαντωνίου

Η κυβέρνηση στηρίζει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ο Γ.Παπαντωνίου

Συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας καταβάλλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προώθησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου τη Δευτέρα.

53

Συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας καταβάλλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προώθησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου τη Δευτέρα.

Στη διάρκεια ομιλίας του, σε εκδήλωση πέντε Επιμελητηρίων, με θέμα «Ευρωπαϊκή Αμυνα και Αμυντική Βιομηχανία», ο Γ.Παπαντωνίου επισήμανε ότι την τελευταία δεκαετία η αμυντική βιομηχανία της χώρας έχει παρουσιάσει βελτίωση στα πεδία της οργάνωσης, της υποδομής και της ποιότητας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διαβεβαίωσε ότι βασική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση της θέσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, και προς την κατεύθυνση αυτή προωθούνται πολιτικές ανασυγκρότησής της, με συγχωνεύσεις κρατικών βιομηχανιών, και αποκρατικοποιήσεις.

Παράλληλα, προωθείται η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών στη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων που πρόκειται να προμηθευθούν οι ελληνικές αλλά και οι ξένες Ένοπλες Δυνάμεις, σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ο Γ.Παπαντωνίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις μέσα σε ένα όχι ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον. «Το μερίδιο των πωλήσεων της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στη διεθνή αγορά έχει μειωθεί σημαντικά, από 56% το 1989 σε ποσοστό κάτω του 40% το 1999 και συνεχίζει να μειώνεται ραγδαία» παρατήρησε.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε ότι μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία είναι το ποσοστό των επαγγελματιών οπλιτών να ξεπεράσει το 50%. Σημείωσε, δε, ότι ήδη ο αριθμός των ΕΠΟΠ έχει φθάσει τους 8.850, γεγονός το οποίο καθιστά εφικτή την επίτευξη του στόχου για πρόσληψη 25.000 οπλιτών έως το τέλος του 2005.

Επίσης, παρατήρησε ότι η επαγγελματοποίηση του έμψυχου υλικού του στρατού, που εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται κατά 100%.

Ο Γ.Παπαντωνίου κατέληξε, τονίζοντας ότι «οικονομικός στόχος της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών σε επίπεδα κάτω του 4% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός ήδη επιτεύχθηκε. Το 2003 οι αμυντικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 3,5% του ΑΕΠ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies