30

Στην εκπόνηση μελέτης για τον εμπλουτισμό της λίμνης Δοϊράνης προχωρά άμεσα η ελληνική πλευρά. Από το 1985 μέχρι σήμερα η λίμνη έχει χάσει 27% από την έκτασή της και 60% του όγκου της, γεγονός που μεταφράζεται σε 150 εκατ. κυβικά νερού.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Έθνους της Τετάρτης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Νομαρχία Κιλκίς, ο Δήμος Δοϊράνης και το ΙΓΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προχωρήσουν στον εμπλουτισμό της λίμνης, συγκεντρώνοντας τα νερά από τα γειτονικά ρέματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα ρέματα που βρίσκονται δυτικά από το ρέμα της Καστανούσας στο όρος Μπέλλες μέχρι τις Μουριές.

Το έργο της μεταφοράς νερού στη λίμνη αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για τη σωτηρία της, εφόσον όμως σταματήσει η ανεξέλεγκτη άντληση υδάτων για τις γεωργικές καλλιέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή λειτουργούν 427 νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις.

Επιπλέον, η διακρατική συμφωνία του 1958 μεταξύ Ελλάδας – Γιουγκοσλαβίας έχει καταστεί αναποτελεσματική. Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε ότι το υψόμετρο της λίμνης πρέπει να διατηρείται μεταξύ 144,80 και 146 μέτρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ