Τα πολλά γεύματα ύποπτα για καρκίνο του παχέος εντέρου
Ορλάντο: Οι άνδρες - αλλά όχι οι γυναίκες - που τρώνε περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που παρουσιάστηκε σε γαστρεντερολογικό συνέδριο στις ΗΠΑ.
Ορλάντο: Οι άνδρες – αλλά όχι οι γυναίκες – που τρώνε περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που παρουσιάστηκε σε γαστρεντερολογικό συνέδριο στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου ήταν 50% λιγότερες για τα άτομα που έτρωγαν λιγότερα από τρία γεύματα την ημέρα.
Το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης της ασθένειας δεν αποτελούσε συνάρτηση του αριθμού των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση δύο ατόμων που προσλάμβαναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων με διαφορετικό αριθμό γευμάτων ημερησίως, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για εκείνον που έτρωγε περισσότερες φορές.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες υπέβαλαν σε μελέτη 643 πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου και τους σύγκριναν με 1.048 υγιή άτομα, που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο ανέφεραν το μέσο όρο και τύπο των ημερήσιων γευμάτων που κατανάλωσαν το προηγούμενο έτος. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων της έρευνας ήταν τα 65 έτη.
Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό σχετικά με τη νόσο, τη μέση καταναλισκόμενη ποσότητα καφεΐνης, το σωματικό βάρος και τη συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες έτρωγαν περισσότερα γεύματα είχαν 2,3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.
Ωστόσο, κάτι αντίστοιχο δεν ίσχυε στην περίπτωση των γυναικών, γεγονός το οποίο αποδόθηκε στις διαφορές που χαρακτηρίζουν τα δύο φύλα όσον αφορά το μεταβολισμό των χολικών οξέων.
“Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, παρότι ασαφή ως προς της εξήγησή τους. Σίγουρα, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς ο μεγάλος αριθμός γευμάτων αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν σημαντικά τη χοληστερόλη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης.
health.in.gr
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
- Λάρισα: 78χρονος απείλησε οδηγό λεωφορείου με οπλισμένο ψαροντούφεκο
- Γιορτή σήμερα 30 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]
- Περισσότερους από 1.200 νεκρούς θρηνεί ο Λίβανος – Το Ισραήλ κινείται για την κατοχή του νοτίου μέρους της χώρας
- Σφοδρές αντιδράσεις για την απαγόρευση πρόσβασης στον Πανάγιο Τάφο
- Το Ιράν «στέκεται» στον πόλεμο με όπλο την «οικονομία της αντίστασης»
- Ο Στέφανος Τσιτσιπάς… έγινε γήπεδο! (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-136x85.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442