«Φρένο» στην πρόωρη συνταξιοδότηση μελετά το υπουργείο Εργασίας
Μέτρα που θα προστατεύουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους συνταξιούχους αναμένεται να αποφασιστούν κατά την ελληνική προεδρία της ΕΕ. Μεταξύ των μέτρων, περιλαμβάνονται η μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και κίνητρα παραμονής στην εργασία.
Μέτρα που θα προστατεύουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή επίπεδα διαβίωσης στους συνταξιούχους αναμένεται να αποφασιστούν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η καταβολή ειδικής εισφοράς για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.
Τα μέτρα και το κοινωνικό μοντέλο, το οποίο θα ισχύσει στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια εξετάζονται στο διήμερο Συνέδριο με θέμα «ο εκσυγχρονισμός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου – πολιτικές και εργαλεία της ΕΕ» που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 25 χωρών-μελών της ΕΕ. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε σχετική έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ελληνικής προεδρίας.
Η μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης, τόνισε στην ομιλία του την Τετάρτη στο συνέδριο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, θεωρείται επιτακτική λόγω των αμφιβολιών και της ρευστότητας που δημιουργούν η παγκοσμιοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού και οι νέες κοινωνικές συνθήκες.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι με αφορμή το Συνέδριο η ελληνική προεδρία, συνεπής στη δέσμευση της για την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, καταθέτει ένα σημαντικό κείμενο προβληματισμού για τις προοπτικές της κοινωνικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε στην ανάγκη «χορήγησης κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων», καθώς στη χώρα μας η μέση ηλικία συνταξιοδόιτησης είναι είναι τα 59,6 χρόνια, παρά το ότι το προβλεπόμενο όριο είναι το 65ο έτος.
Οι πολιτικές προστασίας που θα συμφωνηθούν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα αφορούν κυρίως τις γυναίκες, τους νέους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο λόγω της ανεργίας.
Σε ό, τι αφορά τις συντάξεις και τη διαμόρφωση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των συνταξιούχων επιδιώκεται αύξηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων με πολιτικές που θα δεν θα επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τους εργαζομένους.
Για την αύξηση των πόρων των ασφαλιστικών οργανισμών το υπουργείο Εργασίας προτείνει, μεταξύ των άλλων, κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων πάνω από 60 ετών στην εργασία και περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας.
Σε μεγάλο ζητούμενο αναδεικνύεται η αύξηση της απασχόλησης και αφορούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2010.
Τα θέματα που εξετάζονται στο Συνέδριο των Ιωαννίνων θα αποτελέσουν και τον άξονα των πολιτικών που θα αποφασιστούν στην ελληνική προεδρία και θα εξεταστούν στο νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Το «Τάμα» μια θεατρική εμπειρία που υπόσχεται να συγκινήσει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει για λίγες παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο.