Ασφαλής η κατανάλωση λιπαρών ψαριών από τις εγκύους
Λονδίνο: Οι έγκυες γυναίκες μπορούν άφοβα να καταναλώνουν λιπαρά ψάρια, αφού νεότερη βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet αποδεικνύει ότι η ποσότητα υδραργύρου σε πολλά από αυτά δεν είναι ικανή να βλάψει το έμβρυο.
Λονδίνο: Οι έγκυες γυναίκες μπορούν άφοβα να καταναλώνουν λιπαρά ψάρια, αφού νεότερη βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet αποδεικνύει ότι η ποσότητα υδραργύρου σε πολλά από αυτά δεν είναι ικανή να βλάψει το έμβρυο.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ τονίζει ότι ο κίνδυνος από την κατανάλωση ψαριών όπως τόνου, καρχαρία ή ξιφία δεν βλάπτει την πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου, όπως είχε επισημανθεί σε παλαιότερη έρευνα.
Η έκθεση στο μεταλλικό στοιχείο έχει συνδεθεί με βλάβες στον εγκέφαλο αλλά και στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Νωρίτερα φέτος, μάλιστα, ο Βρετανικός Οργανισμός Τροφίμων συνέστησε στις εγκύους να ελαττώσουν την κατανάλωση τόνου σε περίπου δύο μικρού μεγέθους κονσέρβες την εβδομάδα.
Στη νέα έρευνα, ωστόσο, ο κίνδυνος αποδείχθηκε μάλλον αμελητέος. Οι Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τη βλαπτικότητα του υδραργύρου σε μια μεγάλη ομάδα εγκύων γυναικών από τις νήσους Σεϋχέλλες, όπου τα λιπαρά ψάρια αποτελούν το βασικό είδος διατροφής.
Οι συμμετέχουσες κατανάλωναν κατά μέσο όρο περίπου 12 γεύματα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Ωστόσο, όταν πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εξετάσεις στα έμβρυα, αποδείχθηκε ότι η πνευματική τους ανάπτυξη δεν είχε επηρεαστεί από την έκθεση στον υδράργυρο.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί υπό συζήτηση στην επερχόμενη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα.
health.in.gr
- Το smartphone καταστρέφει τους αντίχειρές σας – Να πώς μπορείτε να το αποτρέψετε
- «Μολυσμένη μητέρα» – Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν σβήνει την ίδια του τη μάνα από την ιστορία της Βόρειας Κορέας
- Μεσσηνία: Προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη πήραν οι τρεις συλληφθέντες για τους εμπρησμούς
- Τη μεγαλύτερη απειλή στις πτήσεις την κουβαλάμε πάνω μας
- Τι ώρα ξεκινάει η στάση εργασίας των διανομέων – «Πιάνει» και τον τελικό του Μουντιάλ
- Οι 13 τίτλοι που έχει κατακτήσει στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς
- Ευρώπη: Πώς βλέπουν την εκπαίδευση οι πολίτες – Η επαγγελματική κατάρτιση χάνει σε «κύρος», κερδίζει σε «δουλειές»
- Shops Open Across Greece this Sunday as Summer Sales Continue
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)




































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [19.07 – 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-30-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442