1

Οι ιοί της ομάδας corona ονομάζονται έτσι επειδή κατά την παρατήρησή τους στο μικροσκόπιο διακρίνεται στην περιφέρειά τους μια φωτεινή άλως που τους κάνει να μοιάζουν με …εστεμμένους. Συνήθως προκαλούν ήπιας ή μέτριας βαρύτητας λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο, ενώ στα ζώα μπορούν να προσβάλλουν και άλλα συστήματα.

Με βάση τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, ο ιός που προκαλεί το ΣΟΑΣ ανήκει στην παραπάνω ομάδα. Το γενετικό του υλικό είναι ελαφρά τροποποιημένο σε σχέση με τους υπόλοιπους, έχει δηλαδή προέλθει από κάποια μετάλλαξη.

Μεταλλάξεις συμβαίνουν καθημερινά στο γενετικό υλικό όλων των ειδών υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων όπως η ακτινοβολία, χημικές ουσίες, κ.ά. Το αποτέλεσμά τους δεν είναι δεδομένο. Μπορούν, δηλαδή, να οδηγήσουν στη δημιουργία περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικών οργανισμών αλλά είναι δυνατό να μην έχουν και καμία σημασία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το προϊόν της μετάλλαξης προκαλεί μια πολύ σοβαρότερη νόσο σε σχέση με τους προγόνους του. Πολλοί ερευνητές, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπισή του. Κατ άλλους, το DNA του ιού παραμένει κατά βάση το ίδιο.

Όσον αφορά την πιθανή προέλευσή του, κάποιοι δείχνουν τα πτηνά, όμως αυτό δεν είναι εύκολο ν αποδειχθεί. Το σίγουρο είναι ότι η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Γκουαγκντόνγκ της Κίνας τον περασμένο Νοέμβριο.

Πέρα από τη θνησιμότητα της άτυπης πνευμονίας από το συγκεκριμένο ιό, η οποία φαίνεται ν αγγίζει το 5%, και την άγνοια για τον ακριβή τρόπο μετάδοσης, ανησυχία προκαλεί στους επιστημονικούς κύκλους και η αδυναμία εύρεσης μιας διαγνωστικής δοκιμασίας γρήγορης και αξιόπιστης η οποία θα μπορούσε να πιστοποιήσει αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό ή όχι.

Ακόμη, προβληματίζει το γεγονός ότι τα ήδη υπάρχοντα αντι-ιϊκά σκευάσματα αποδεικνύονται ανίσχυρα εναντίον του, ενώ από τα κλασικά αντιβιοτικά δεν θα περιμέναμε ούτως ή άλλως κάτι τέτοιο αφού προορίζονται για την αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων.

Κ.Α.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο