ΕΕ: κάλυψη των ιατρικών δαπανών από τα Ταμεία χωρίς προηγούμενη έγκριση
Βρυξέλλες: Κάλυψη των δαπανών για ιατρική, μη νοσοκομειακή περίθαλψη, δικαιούται κάθε πολίτης κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ βρίσκεται σε άλλη χώρα απ' αυτή που είναι ασφαλισμένος, χωρίς προηγούμενη άδεια από το ταμείο του, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Βρυξέλλες: Κάλυψη των δαπανών για ιατρική, μη νοσοκομειακή περίθαλψη, δικαιούται κάθε πολίτης κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ βρίσκεται σε άλλη χώρα απ’ αυτή που είναι ασφαλισμένος, χωρίς προηγούμενη άδεια από το ταμείο του, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά ότι για τη μη νοσοκομειακή θεραπευτική αγωγή η κατάργηση της απαιτήσεως περί προηγούμενης αδείας δεν θα προκαλούσε σημαντικές μετακινήσεις ασθενών προς την αλλοδαπή και συνεπώς δεν τίθεται θέμα απειλής της χρηματοοικονομικής ισορροπίας του συστήματος κοινωνικής ασφαλίσεως.
Συνεπώς καταλήγει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών απαγορεύει εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που απαιτεί προηγούμενη άδεια ακόμη και σε περίπτωση μη νοσοκομειακής περίθαλψης.
Η απόφαση αυτή εκδόθηκε με αφορμή την άρνηση ενός ασφαλιστικού οργανισμού της Ολλανδίας να καλύψει τα έξοδα περίθαλψης δύο ασφαλισμένων που χωρίς να έχουν προηγουμένως λάβει την προβλεπόμενη από την ολλανδική νομοθεσία άδεια υποβλήθηκαν στο εξωτερικό σε ιατρικές επεμβάσεις οι οποίες έγιναν εν μέρει σε νοσοκομείο και εν μέρει εκτός νοσοκομείου.
Και στις δύο περιπτώσεις, το ολλανδικό ταμείο απέρριψε την κάλυψη των σχετικών δαπανών, ισχυριζόμενο ότι η αναγκαία και ενδεδειγμένη ιατρική περίθαλψη μπορούσε να χορηγηθεί στην Ολλανδία ικανοποιητικά και εντός εύλογης προθεσμίας, από τους συμβεβλημένους με το ολλανδικό ταμείο ιατρούς.
Η υπόθεση έφθασε σε ολλανδικό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του ρώτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά πόσο συνάδει η σχετική ολλανδική νομοθετική ρύθμιση με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών που διασφαλίζει η Συνθήκη της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- TikTok και σούπερ μάρκετ: Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που ψωνίζουμε
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Red code σε τρεις περιοχές
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
- Τραμπ: Επιβεβαίωσε την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα
- Fuel Prices Drop Until the End of August For Both Gas And Diesel
- Τριάντα ευρώ ο ένας – Πώς οι αναπτήρες έγιναν εργαλείο επιβίωσης στη Γάζα
- Συνταγή: Matilda cake
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442