28

Η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική είναι οι χρησιμότερες δεξιότητες σε όλους τους τομείς της ζωής, συμφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Εντούτοις, οι ίδιοι υστερούν σημαντικά στις λεγόμενες νέες δεξιότητες, όπως στο χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή, στη χρήση του Διαδικτύου, ακόμα και στις ξένες γλώσσες, όπως δείχνει το πλέον πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο.

Σύμφωνα τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα, μόλις το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν υπολογιστή. Οι μισοί από αυτούς απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Το 60% δήλωσαν επίσης ότι δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες.

Η έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, όπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν υπολογιστή. Ακόμη, το 70% των ερωτηθέντων στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στη Βρετανία δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες.

Ενθαρρυντικότερα είναι τα αποτελέσματα για τη στάση των Ευρωπαίων έναντι της δια βίου εκπαίδευσης, την οποία οι εννέα στους δέκα θεωρούν ως σημαντικό εργαλείο για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Εντούτοις, πάνω από το ένα τρίτο των πολιτών δεν συμμετέχει σε κάποια μορφή εκπαίδευσης ή κατάρτισης λόγω έλλειψης χρόνου και χρημάτων.

Ο βαθμός της συναίνεσης παρουσιάζει διακυμάνσεις από τη μια χώρα στην άλλη. Οι Γερμανοί και οι Ισλανδοί απαντούν σχεδόν ομόφωνα ότι είναι σημαντική, ενώ οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί και οι Έλληνες βλέπουν το θέμα με μεγαλύτερο σκεπτικισμό απ ό,τι ο μέσος όρος.

«Τα ευρήματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν τους πολιτικούς στόχους που τέθηκαν στη Στρατηγική της Λισαβόνας και υπογραμμίζουν τη σημασία του έργου μας στον τομέα της δια βίου μάθησης και της ηλεκτρονικής μάθησης (e.learning)», τόνισε κατά την παρουσίαση του Ευρωβαρόμετρου η επίπροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού Βίβιαν Ρέντινγκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ