Σάββατο 02 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Αποζημιώσεις για χαμένες περιουσίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν δεκάδες Ελληνοκύπριοι

Αποζημιώσεις για χαμένες περιουσίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν δεκάδες Ελληνοκύπριοι

Η συναισθηματική φόρτιση των Ελληνοκυπρίων που επισκέπτονται τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, δημιουργεί νέο κύμα προσφυγών στο ΕΔΑΔ για απαίτηση αποζημιώσεων. Όμως, ο Έρογλου δηλώνει ότι Ελληνοκύπριοι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους.

43

Οι επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, σε σπίτια και περιουσίες τους, αλλά και η συναισθηματική φόρτιση, φαίνεται να δημιουργεί νέο κύμα προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για απαίτηση αποζημιώσεων. Ήδη, δεκάδες Ελληνοκύπριοι επέδειξαν ενδιαφέρον και ζήτησαν νομική συμβουλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κατοχικός πρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου θεωρεί ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λένε ξεκάθαρα στους Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες ότι δεν θα επιστρέψουν στις οικίες τους.

Τη δήλωση αυτή σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας ότι απάντηση στον Ντ.Έρογλου έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόσο με την απόφαση που εξέδωσε στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου όσο και στην 4η διακρατική προσφυγή.

Πάντως, οι θέσεις των νομικών ως προς την χρονική στιγμή των προσφυγών διίστανται. Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, γνωστός από την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε ότι οι προσφυγές δεν θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στο εθνικό θέμα και προσέθεσε ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν ανάλογα δικαιώματα.

Αντίθετη, όμως, είναι η άποψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Λεύκου Κληρίδη, σε σχέση με τη χρονική στιγμή που επιλέγεται για τις νέες προσφυγές.

Ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι, κατά την προσωπική του άποψη, δεν ενδείκνυται η καταχώρηση προσφυγών κατά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, καθώς το συμφέρον του κράτους πρέπει να τεθεί πάνω από το ατομικό συμφέρον.

Ο κ. Κληρίδης υποστήριξε ότι Τουρκία χαλάρωσε τους περιορισμούς υπό την πίεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και συνέστησε υπομονή, προκειμένου να διαπιστωθούν οι περαιτέρω εξελίξεις. Επισήμανε, δε, ότι τα δικαιώματα των προσφύγων δεν παραγράφονται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Μαϊου 2026
Cookies