Σε διαμαρτυρία κατά των ΗΠΑ εξελίχθηκε το προσκύνημα των σιιτών στην Κερμπάλα
Σε αντιαμερικανική διαδήλωση μετέτρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες το προσκύνημά τους στην ιερή πόλη Κερμπάλα. Τη Μ.Τετάρτη πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας την αποχώρηση των Αμερικανών και του Αχμέντ Τσαλαμπί από το Ιράκ.
37
Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες μετέτρεψαν το προσκύνημά τους στην ιερή πόλη Κερμπάλα σε αντιαμερικανική διαδήλωση. Οι σιίτες πραγματοποίησαν τη Μ.Τετάρτη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης ζητώντας την «αποχώρηση των Αμερικανών και του Αχμέντ Τσαλαμπί» του φιλοαμερικανού ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, που προαλείφεται να αναλάβει μελλοντικά την ηγεσία του Ιράκ.
«Όχι στην αποικιοκρατία», «όχι στην κατοχή», «όχι στον ιμπεριαλισμό» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο προσκύνημα στην ιερή για τους Σιίτες πόλη της Κερμπάλα, στο κεντρικό Ιράκ, όπου για πρώτη φορά μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν τιμήθηκε μαζικά η μνήμη του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, Ιμάμη Χουσεΐν, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε μάχη για τη διαδοχή του προφήτη το 680 μΧ.
Εν τω μεταξύ πληροφορίες της New York Times, κάνουν λόγο για «πράκτορες» που έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν και έχουν διεισδύσει στο Ιράκ, με αφορμή το προσκύνημα στην Κερμπάλα, για να ενισχύσουν τους φιλο-ιρανούς σιίτες.
Επικαλούμενη πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι «πράκτορες» ανήκουν κυρίως στην εδρεύουσα στο Ιράν ταξιαρχία Μπαντρ, την ένοπλη πτέρυγα του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, που αποτελεί και τη σημαντικότερη σιιτική οργάνωση. Ανάμεσά τους είναι και μέλη της ειδικής μονάδας των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (Pasdaran).
Οι Σιίτες αποτελούν το 60% των 25 εκατομμυρίων Ιρακινών και διεκδικούν τη θρησκευτική ελευθερία που τους είχε στερήσει το καθεστώς του Σαντάμ.
Ο ηγέτης της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, σεΐχης Χασάν Νασράλα, υποστήριξε ότι οι σιιτικές διαδηλώσεις στην Καρμπάλα προαναγγέλλουν το τέλος της αμερικανικής επιρροής στη χώρα. «Αύριο είναι το απαρχή του τέλους της αμερικανικής εποχής στο Ιράκ και στην περιοχή» τόνισε ο σιίτης ηγέτης ενώπιον χιλιάδων πιστών του, που συγκεντρώθηκαν σε προάστιο της Βηρυττού για να τιμήσουν επίσης τη μνήμη του Ιμάμη Χουσεΐν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Έντονη κριτική στη Βραζιλία για τον αποκλεισμό από τη Νορβηγία: «Συντριβή από τον Χάαλαντ – Μια παθητική Σελεσάο»
- Ο υπερτυφώνας Μπάβι προκαλεί «μεγάλες ζημιές» στο νησί Ρότα των ΗΠΑ
- Καλλιθέα: 70χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα
- Μεξικό – Αγγλία: Τρία γκολ σε έξι λεπτά και 2-1 τα «Τρία Λιοντάρια» στο πρώτο ημίχρονο (vids)
- Κριμαία: Διακοπή ρεύματος στη Σεβαστούπολη λόγω ουκρανικής επιδρομής
- Συγκλονιστικές στιγμές: Ο Νεϊμάρ αποχαιρέτησε την εθνική Βραζιλίας με δάκρυα (vid)
- Υεμένη: Τουλάχιστον 16 κυβερνητικοί στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση των Χούθι
- Με «καπετάνιο» Χάαλαντ: Οι Νορβηγοί έκαναν… κουπί μετά την ιστορική πρόκριση επί της Βραζιλίας (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442