Νέο νόμο για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών σχεδιάζει η κυβέρνηση
Την πλήρη αναμόρφωση του μηχανισμού κατάρτισης και ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των βουλευτών μελετά η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σύσταση ανεξάρτητης αρχής που θα ερευνά τις κινήσεις λογαριασμών και τις καταθέσεις.
30
Την πλήρη αναμόρφωση του μηχανισμού κατάρτισης και ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των βουλευτών μελετά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σύσταση ανεξάρτητης αρχής που θα ερευνά τις κινήσεις λογαριασμών και τις καταθέσεις.
Μιλώντας στο Βήμα της Μεγάλης Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να φέρει νέο σχέδιο νόμου με το οποίο θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου του «πόθεν έσχες» των βουλευτών.
Το σχέδιο θα προβλέπει ότι η διαδικασία κατάθεσης και ελέγχου των δηλώσεων θα υπάρχει στο υπό αναμόρφωση καθεστώς που θα ισχύσει για τους δημόσιους υπαλλήλους. Έτσι, θα διαμορφωθεί ειδικό έντυπο στο οποίο θα αναγράφονται λεπτομερώς τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της Βουλής, ενώ ο έλεγχος της πιστότητας θα ανατεθεί στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Γ.Δαφέρμο.
Το ειδικό έντυπο που θα δημιουργηθεί θα χωρίζεται σε δύο μέρη: στην αριστερή πλευρά θα αναγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία των δηλώσεων «πόθεν έσχες» τα οποία περιλαμβάνονταν στις δηλώσεις του παρελθόντος και στη δεξιά πλευρά τα περιουσιακά στοιχεία του τρέχοντος έτους. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερος ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων.
Στο σχέδιο νόμου θα υιοθετηθεί η πρόταση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι βουλευτές απέκτησαν παράνομα περιουσιακά στοιχεία, τότε η περιουσία τους θα δημεύεται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα σύμφωνος με τον νέο μηχανισμό ελέγχου του «πόθεν έσχες». Ωστόσο, η διαδικασία δεν πρόκειται να δώσει απάντηση στον τρόπο που οι βουλευτές απέκτησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αφού δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κούβελος και Πέτζα Στογιάκοβιτς συζήτησαν για την μέλλον του Αντρέι στην Εθνική Ελλάδας μπάσκετ
- Χιλιάδες εκτοπισμένοι στη Βραζιλία και έξι νεκροί μέχρι στιγμής εξαιτίας πλημμυρών
- Περισσότερα όπλα, λιγότερη υγεία και παιδεία: Η έκρηξη της παγκόσμιας στρατιωτικοποίησης
- Γκουέν Φάρελ Αντέαρ: Πέθανε η ηθοποιός του M*A*S*H*
- Έτσι διαμορφώθηκε η βαθμολογία στα πλέι άουτ της Super League
- Συνελήφθη ύποπτος στην Αυστρία για τον εκβιασμό εταιρείας μολύνοντας παιδικές τροφές με δηλητήριο
- Όπου φύγει-φύγει… από τη δουλειά: Ρεκόρ στις αιτήσεις συνταξιοδότησης το πρώτο τρίμηνο του 2026
- Μεγάλη φωτιά στην Πάτρα – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο παλιό εργοστάσιο ελαστικών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442