Ευεργετική επίδραση της γυμναστικής στους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας
Νέα Υόρκη: Παρά την ατεκμηρίωτη επιστημονικά άποψη ότι τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση, αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο 55ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας αναδεικνύει τα οφέλη της γυμναστικής στους πάσχοντες από τη νόσο.
Νέα Υόρκη: Παρά την ατεκμηρίωτη επιστημονικά άποψη ότι τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση, αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο 55ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας αναδεικνύει τα οφέλη της γυμναστικής στους πάσχοντες από τη νόσο.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα, για άγνωστους λόγους, επιτίθεται στο έλυτρο μυελίνης που προστατεύει τις νευρικές ίνες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Με την πάροδο του χρόνου προκαλεί μούδιασμα, μυϊκή ατροφία και σκλήρυνση, εξασθένηση της όρασης και προβλήματα συντονισμού των άνω και κάτω άκρων.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον με επικεφαλής τον Δρ Μπάρυ Όκεν μελέτησε την επίδραση της σωματικής άσκησης για έξι μήνες σε 69 άτομα που βρίσκονταν στα πρώιμα στάδια της νόσου, δεδομένου ότι οι πάσχοντες συνήθως παραπονιούνται για έντονη σωματική κόπωση.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε μαθήματα γιόγκα ειδικά για την πάθηση, η δεύτερη ομάδα παρακολουθούσε μαθήματα στατικού ποδηλάτου σε γυμναστήριο, ενώ έκαναν στατικό ποδήλατο και στο σπίτι του και η τρίτη ομάδα ακολούθησε τη συνήθη σωματική της δραστηριότητα.
Μετά την πάροδο των έξι μηνών τα άτομα της τρίτης ομάδας κλήθηκαν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα σωματικής άσκησης της επιλογής τους.
Μετά το τέλος της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες γενικά ένιωθαν καλύτερα και ήταν περισσότερο δραστήριοι, αν και εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ανέβασμα σκάλας και την ανάγνωση.
Μιλώντας στο Reuters o Δρ Όκεν επεσήμανε ότι όλοι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, καθώς τους βοηθά να διατηρούνται σε εγρήγορση και δεν επιδεινώνεται η κατάστασή τους.
health.in.gr
- Αλ Χαμιντίγια: Κρητικοί και η διάλεκτός τους, επιβιώνουν στη Συρία 130 χρόνια μετά την μετανάστευσή τους
- Δεν είναι μόνο η γεύση: Οκτώ λόγοι για να το βάλουμε στο πιάτο μας
- 13η σύνταξη: Η τιμωρητική λογική μιας κατάργησης: «Δεν σας άρεσε; Σας την κόβουμε»
- Δύο μέτρα, δύο σταθμά: Σιγή ιχθύος από την ΕΕ για το Ισραήλ στη Μπιενάλε, «πρόστιμο» για τη Ρωσία
- Είναι το slow summer το μυστικό για καλύτερες διακοπές;
- Το Αιγαίο που πληγώναμε: Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος»
- Ο Γολγοθάς των γυναικών από την Ουγκάντα προς τη Μέση Ανατολή
- «Η κατάσταση μόνο θα χειροτερεύει» – Οι πυρκαγιές αναγκάζουν τους πυροσβέστες να κάνουν αδύνατες επιλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442