Αρχίζει την Τρίτη στο Βελιγράδι η διαβαλκανική σύνοδος κορυφής
Με το ελληνικό ενδιαφέρον στραμμένο στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ.Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Τ.Ερντογάν, αρχίζει την Τρίτη στο Βελιγράδι η διαβαλκανική σύνοδος κορυφής. Το απόγευμα η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.
31
Με το ελληνικό ενδιαφέρον στραμμένο στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ.Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Τ.Ερντογάν, αρχίζει την Τρίτη στο Βελιγράδι η διαβαλκανική σύνοδος κορυφής. Το απόγευμα η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.
Ο Κ.Σημίτης μεταβαίνει την Τετάρτη στο Βελιγράδι και στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του θα συζητηθούν οι εξελίξεις από τον πόλεμο στο Ιράκ, το Κυπριακό, καθώς και όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
Αναφερόμενος στη διαβαλκανική σύνοδο κορυφής, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας και της ΕΕ για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στα Βαλκάνια, για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη συνεργασία.
Η ενίσχυση αυτή συνοδεύεται ασφαλώς από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών των Βαλκανίων, δήλωσε ο κ. Χυτήρης, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία της Ελλάδας στη διάσκεψη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Στη διάσκεψη των χωρών της «Διαδικασίας για τη συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη», η Αλβανία θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Αλφρέντ Μοϊσίου, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη από το μέλος του συλλογικού προεδρείου Ντράγκαν Τσόβιτς, η Βουλγαρία από τον πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ, η Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η ΠΓΔΜ από τον πρόεδρο Μπορίς Τραϊκόφσκι, η Ρουμανία από τον πρόεδρο της Γερουσίας Νικολάι Βακαρόνιου, η Τουρκία από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και η Κροατία -έχει καθεστώς παρατηρητή- από τον πρόεδρο Στίπε Μέσιτς.
Τη Διάσκεψη θα παρακολουθήσουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ Γιάν Κούμπις και ο βοηθός του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γκίντερ Αντενμπουργκ.
Τη σύνοδο θα απασχολήσουν θέματα που αφορούν στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και συγκεκριμένα η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, η συνεργασία στους τομείς ενέργειας, συγκοινωνιών, επικοινωνιών, καθώς και η εξολόθρευση του οργανωμένου εγκλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη αυτή είναι η πρώτη συνάντηση αρχηγών κρατών που διοργανώνεται στη Σερβία και το Μαυροβούνιο από το 1989, όταν πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι η σύνοδος κορυφής των Αδεσμεύτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η Γερμανία ζητά ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ παρέδωσε 26 αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν και επαναπατρίστηκαν
- «Εκκλησία με καζίνο» – Πώς βλέπει ο Μπάφετ σήμερα τις αγορές
- Συρία: Η κρατική τηλεόραση επιβεβαιώνει βομβαρδισμούς της Ιορδανίας εναντίον «αποθηκών ναρκωτικών και όπλων»
- Η Ιορδανία βομβάρδισε περιοχές στην επαρχία Σουέιντα στη Συρία
- Πόλεμος στο Σουδάν: Επιδρομή drone κοντά στη Χαρτούμ, 5 νεκροί
- Το YouTube ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εφήβους
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας βλέπει την κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος στη Βόρεια Κορέα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442