Για χρηματισμό μελών του κόμματος Σιράκ κάνουν λόγο στελέχη της Elf
Νέο «πονοκέφαλο» στον Ζακ Σιράκ προκαλούν οι καταθέσεις πρώην στελεχών της πετρελαϊκής εταιρείας Elf ότι χρηματοδοτούσαν μέλη του κόμματος του Γάλλου προέδρου, προκειμένου να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις.
31
Νέο «πονοκέφαλο» στον Ζακ Σιράκ προκαλούν οι καταθέσεις πρώην στελεχών της πετρελαϊκής εταιρείας Elf ότι χρηματοδοτούσαν μέλη του κόμματος του Γάλλου προέδρου, προκειμένου να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις.
Ο Συναγερμός για τη Δημοκρατία (RPR) -το πρώην κόμμα του Σιράκ που τώρα αποκαλείται Ένωση για το Λαϊκό Κίνημα (UMP)- ήταν το κόμμα που έλαβε τις περισσότερες παράνομες χρηματοδοτήσεις, αν και από αυτές επωφελήθηκαν και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, όπως ανέφεραν τα πρώην στελέχη της Elf.
Καταθέντοντας κατά την έβδομη ημέρα της πολύκροτης δίκης, τα τρία διευθυντικά στελέχη αρνήθηκαν να κατονομάσουν τους αποδέκτες των δωρεών, «έδειξαν» όμως ουσιαστικά τον Ζακ Σιράκ, καθώς υποστήριξαν ότι χρηματοδοτήσεις έλαβαν και προεδρικοί υποψήφιοι.
«Όσον αφορά τους πολιτικούς, εκείνο τον καιρό [οι δωρεές] πήγαιναν κυρίως στο RPR» δήλωσε ο Λοΐκ Λε Φλος-Πριζάν, επικεφαλής της Elf από το 1989 έως το 1993.
Πάντως, ο Ζακ Σιράκ -ο οποίος φέρεται να έχει ανάμειξη και σε σειρά άλλων οικονομικών σκανδάλων- προστατεύεται από την προεδρική ασυλία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο ρόλος του Μιτεράν
Ο Λοΐκ Λε Φλος-Πριζάν, που εκτίει ποινή φυλάκισης 18 μηνών για προηγούμενη καταδίκη του σχετικά με την Elf, ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν, του είχε ζητήσει να διοχετεύσει χρήματα της πρώην κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας και σε άλλα κόμματα πλην του RPR.
«Ήμουν σε επαφή με τον πρόεδρο [Μιτεράν] που μου έλεγε ότι [η χρηματοδότηση] πρέπει να εξισορροπηθεί μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων» ανέφερε ο Λε Φλος-Πριζάν, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για το «μαύρο ταμείο» που διατηρούσε η Elf, προκειμένου να κερδίζει την εύνοια πολιτικών προσώπων.
Για την ίδια υπόθεση, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε έξι μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 135.000 δολαρίων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρολάν Ντιμά, ο οποίος όμως άσκησε έφεση και αθωώθηκε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πολυτελή ακίνητα: Πωλείται το ιδιωτικό νησί του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου της Swarovski κοντά στη Βενετία
- Συνταγή: Κέικ λεμονιού
- «Άνοιξη της δυσαρέσκειας» στη Ρωσία; – Ο Πούτιν απέναντι σε αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
- Κοινωνικός τουρισμός: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν
- Τραμπ: Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη
- Πως τα blueberries επηρεάζουν το σώμα μας;
- Μετράει αγωγές η Κάιλι Τζένερ – Ακόμη μία οικιακή βοηθός καταγγέλλει κακομεταχείριση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442