Παρτίδες κολλαγόνου ύποπτες για μετάδοση φυματίωσης
Σικάγο: Μολυσμένες από μυκοβακτηρίδιο παρτίδες κολλαγόνου που προοριζόταν για χειρουργική χρήση έχουν διατεθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση τoυ Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Σικάγο: Μολυσμένες από μυκοβακτηρίδιο παρτίδες κολλαγόνου που προοριζόταν για χειρουργική χρήση έχουν διατεθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση τoυ Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Το πρόβλημα διαπιστώθηκε μετά από τυχαίους ελέγχους του οργανισμού στα προϊόντα της εταιρίας Collogene Inc. που είναι μια από τις μεγαλύτερες στον τομέα παραγωγής προϊόντων για χρήση στην αισθητική χειρουργική.
Το κολλαγόνο, μια ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως στην τεχνητή διόγκωση των χειλιών, εξάγεται από την επεξεργασία ιστών βοοειδών. Η συγκεκριμένη παρτίδα προέρχεται από βοοειδή που είχαν μολυνθεί με το mycobacterium bovis, παραλλαγή του μυκοβακτηριδίου που προκαλεί τη φυματίωση στον άνθρωπο.
Η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ διέταξε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το ενδεχόμενο οι μολυσμένες παρτίδες να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, μετά την παραδοχή εκπροσώπου της εταιρίας ότι μεγάλες ποσότητες εξήχθησαν τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του FDA Δρ Τζακ Λάιερ, ο κίνδυνος νόσησης από φυματίωση είναι μεγάλος για όσους ή όσες έχουν υποστεί τέτοιου είδους επεμβάσεις.
Αν έχετε υποβληθεί σχετικά πρόσφατα σε επέμβαση με τη χρήση κολλαγόνου δεν χρειάζεται να τηλεφωνήσετε στον πλαστικό χειρουργό σας, απλά διότι ακόμη και σε μια σελίδα υγείας τα μικρά αθώα ψέματα επιτρέπονται.
Καλή Πρωταπριλιά!
health.in.gr
- Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]
- Ολυμπιακός: Πέμπτο φιλικό ματς, αντίπαλος η Αντβέρπ
- Ο Βέρνερ Χέρτζογκ έδωσε την πρώτη γεύση της επερχόμενης ταινίας του – Η συμμέτοχη στο Φεστιβάλ Βενετίας
- Εθνική πόλο: Πότε θα διεξαχθεί ο ημιτελικός του Super Final με την Ιταλία
- Σύρος: Συνεχίζεται το θρίλερ με τη δολοφονία της 42χρονης διασώστριας – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Τα στοιχεία επιμένουν ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis πίσω από το αφήγημα περί «σκευωρίας»
- MyCenae: Δίνοντας σάρκα και οστά στον μύθο των Ατρειδών
- Πόσο κοστίζει το μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ; Τι χάνει μια Ελληνίδα σε ετήσιο εισόδημα σε σχέση με έναν άνδρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 24.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/paul-n5gFu17iYug-unsplash-1-315x220.jpg)







![Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-372-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442