Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τον Κουφοντίνα υπέδειξε ως δράστη της δολοφονίας του Αθανασιάδη μάρτυρας κατηγορίας

Τον Κουφοντίνα υπέδειξε ως δράστη της δολοφονίας του Αθανασιάδη μάρτυρας κατηγορίας

Με τις υποθέσεις του Αλέξανδρου Αθανασιάδη και του Ουίλιαμ Νορντίν συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη της 17Ν. Ο μάρτυρας Δ.Παπαρούνης αναγνώρισε το Δ.Κουφοντίνα στη δολοφονία Αθανασιάδη και δύο μάρτυρες τον Χρ.Ξηρό στην περίπτωση του στρατιωτικού ακολούθου.

30

Με μια σημαντική κατάθεση άρχισε το πρωί της Πέμπτης η ακροαματική διαδικασία για τα φερόμενα ως μέλη της 17Ν. Ο μάρτυρας κατηγορίας κ. Παπαρούνης αναγνώρισε στο πρόσωπο του Δ.Κουφοντίνα το δολοφόνο του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αθανασιάδη – Μποδοσάκη, την 1η Μαρτίου 1988.

Ο Δημήτρης Παπαρούνης, φίλος του βιομήχανου, είπε στο δικαστήριο ότι δεν έχει καμία αμφιβολία σχετικά με το πρόσωπο που είδε να πυροβολεί τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη-Μποδοσάκη. Διευκρίνισε ότι βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας με το αυτοκίνητό του, δίπλα σε αυτό του βιομήχανου, τη στιγμή που πλησίασε μια μηχανή με δύο επιβάτες. «Χωρίς κανένα δισταγμό το πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι το πρόσωπο που είδα στον τόπο της δολοφονίας» ανέφερε.

Η δικηγόρος του Δ.Κουφοντίνα έκανε λόγο για «τηλεοπτικού τύπου αναγνωρίσεις κατηγορουμένων», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου. «Να μας πει ο κατηγορούμενος αν αποδέχεται τη συμμετοχή του στη δολοφονία του βιομηχάνου» είπε.

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες για την δράση της 17 Νοέμβρη και τις ποινικές συνέπειες. «Εγώ θα μείνω για την υπόλοιπη ζωή μου μέσα στην φυλακή. Αυτό είναι ολοφάνερο. Το σύστημα αξιών που έχω δεν μου επιτρέπει να πω ποιος συμμετείχε σε κάθε ενέργεια» είπε.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Δημήτρης Μερκούρης, οδηγός λεωφορείου που είδε τη δολοφονία του Αλέξανδρου Αθανασιάδη. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο δράστης φορούσε μεγάλα γιαλιά και έτσι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει το πρόσωπό του.

Υπόθεση Νορντίν

Στη συνέχεια το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση της υπόθεσης της δολοφονίας του στρατιωτικού ακόλουθου της πρεσβείας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Νορντίν, στις 28 Ιουνίου 1988.

Πρώτος κατέθεσε ο Δημήτρης Καισάριος, ο οποίος αναγνώρισε με απόλυτη σιγουριά τον Χριστόδουλο Ξηρό ως συνεπιβάτη της μηχανής που είδε να φεύγει από τον τόπο της έκρηξης. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, λίγο πιο μακριά από το σημείο της επίθεσης βρισκόνταν ένα τζιπ με ένα τρίτο άτομο, μεγαλύτερης ηλικίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, ο κ. Καισάριος είπε ότι ίσως μοιάζει με τον κύριο με τα ψαρά μαλλιά, δείχνοντας τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Επιπλέον, υποστήριξε ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και ζήτησε την προστασία της δικαιοσύνης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν στο δικαστήριο ότι προανακριτικά ο κ. Καισάριος δεν είχε περιγράψει τα χαρακτηριστικά του ατόμου που ήταν στο τζιπ.

Τον Χριστόδουλο Ξηρό αναγνώρισε και δεύτερη μάρτυρας κατηγορίας, η Ειρήνη Σιάκου. Η τελευταία είπε ότι ο κατηγορούμενος ήταν ένας από τους δύο άνδρες που κατέβηκαν από μηχανή, λίγο πριν από την έκρηξη, έξω από το σπίτι του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου.

Η κ. Σιάκου, η οποία διέμενε κοντά στο σπίτι του Νορντίν, υποστήριξε ότι της έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ήταν ανήσυχοι και βιαστικοί. Σύγχυση δημιουργήθηκε, όταν η μάρτυρας κατέθεσε πως λίγο καιρό μετά το περιστατικό η αστυνομία της είχε δείξει ανάμεσα σε άλλες και φωτογραφίες του Χριστόδουλου Ξηρού, τον οποίο, όπως είπε, είχε αναγνωρίσει από τότε.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Ευάγγελος Βασταρδής, ο οποίος πριν από την έκρηξη είδε, όπως είπε, έναν κύριο που πιστεύει ότι μπορεί να ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο κ. Βασταρδής κατέθεσε επίσης ότι ένα μήνα πριν από το περιστατικό, είχε δεί έναν άνδρα με μια ξανθιά κυρία, ο οποίος του θύμισε εκ των υστέρων τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Σε ερώτηση, όμως, του προέδρου του Δικαστηρίου, ο μάρτυρας απάντησε ότι τώρα δεν αναγνωρίζει ούτε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ούτε το Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στο δικαστήριο προκλήθηκε ένταση όταν ο πληρεξούσιος της οικογένειας Νορντίν, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ζήτησε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα να του εξηγήσει κατά ποιον τρόπο είναι πολιτική πράξη να τινάζεται το κεφάλι του στρατιωτικού ακολούθου 15 μέτρα μακριά. Ο τελευταίος απάντησε: «Για τη σφαγή του ιρακινού λαού και τόσων άλλων λαών. Γιατί ποτέ η Αμερική δεν έκανε αμυντικό πόλεμο.»

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έχει ζητήσει να προσέλθουν οι μάρτυρες κατηγορίας και για τις υποθέσεις της δολοφονίας του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη και του Παύλου Μπακογιάννη. Επίσης, θα προσέλθουν οι μάρτυρες για τις επιθέσεις κατά του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ταρασουλέα και του Γιώργου Πέτσου.

Υπόθεση Κ.Ανδρουλιδάκη

Επίσης, εξετάστηκαν δυο από τους τρεις μάρτυρες για την υπόθεση δολοφονίας του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη στις 10 Ιανουαρίου 1989. Στο δικαστήριο κατέθεσαν η Αννα Ανδρουλιδάκη, χήρα του δολοφονηθέντος εισαγγελέα, και ο Χρήστος Καραγιώργος που είδε τους δράστες λίγο πριν πυροβολήσουν τον εισαγγελικό λειτουργό.

Κανένας από τους δυο μάρτυρες όμως δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει κάποιον απο τους κατηγορούμενους ως δράστες της δολοφονίας.

Ο Κωνσταντίνος Τέλιος, που σύμφωνα με τη δικογραφία εμπλέκεται στην υπόθεση μαζί με τους Δημήτρη Κουφοντίνα και Βασίλη Τζωρτζάτο, παραδέχθηκε μετά απο ερώτηση του εισαγγελέα τη συμμετοχή του και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή και των δυο συγκατηγορουμένων του.

Την Παρασκευή στο δικαστήριο θα καταθέσουν μάρτυρες απο την υπόθεση Μομφεράτου που ήταν απόντες όταν εξετάστηκε η δικογραφία, αλλά και απο την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του εισαγγελέα Παναγιώτη Ταρασουλέα.
Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης να προσέλθουν και οι μάρτυρες της απόπειρας σε βάρος του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Πέτσου αλλά και της δολοφονίας του βουλευτή Παύλου ΜΠακογιάννη.

Τελευταία ενημέρωση 16:45

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

inSports

Φοβερός Εμμανουήλ Καραλής και 5,82 μ. στο Fly Athens

Ακόμη ένας σπουδαίος αγώνας από τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024