Περισσότερους από 4.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους έχει συλλάβει ο αμερικανικός στρατός
Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν συλλάβει περισσότερους από 4.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί επιτελείς. Στόχος της εκστρατείας είναι η ανατροπή του Σαντάμ, όπως επισημαίνουν.
31
Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν συλλάβει περισσότερους από 4.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι Αμερικανοί επιτελείς στο Κατάρ. Στόχος της εκστρατείας είναι η ανατροπή του Σαντάμ, όπως επισημαίνουν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από την Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ, ο υποστράτηγος Βίνσεντ Μπρουκς απάντησε: «Χωρίς να είμαι απολύτως ακριβής, θα έλεγα ότι [οι αιχμάλωτοι πολέμου] είναι περισσότεροι από 4.000».
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς από το βομβαρδισμό αγοράς στη Βαγδάτη -όπως ισχυρίζεται το Ιράκ- ο Αμερικανός αξιωματικός δήλωσε ότι δεν έχει καμία αναφορά για το περιστατικό.
«Δεν έχουμε καμία πληροφορία που να το επιβεβαιώνει, συνεπώς, ούτε εγώ μπορώ να το επιβεβαιώσω. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να είμαστε ακριβείς στους στόχους που πλήττουμε» επισήμανε ο υποστράτηγος Μπρουκς.
Προσέθεσε πάντως, ότι ενώ «σφάλματα μπορεί να συμβούν», είναι πολύ νωρίς να γνωρίζει κανείς εάν οι αμερικανικές δυνάμεις χτύπησαν λάθος στόχο. «Αυτή τη στιγμή απλώς δεν γνωρίζουμε» δήλωσε ο Μπρουκς.
Όσον αφορά στην πορεία των επιχειρήσεων, ο Αμερικανός αξιωματικός δήλωσε ότι η εκστρατεία αποσκοπεί στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και τον αφοπλισμό του Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής. «Οι επιχειρήσεις μας δεν αποτελούν πολιορκία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη μετακίνηση ενός μεγάλου αποσπάσματος της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς προς το νότιο Ιράκ, ο υποστράτηγος Μπρουκς ανέφερε πως δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοιου είδους κινήσεις.
«Υπήρξαν κάποιες τοπικές μετακινήσεις […] αλλά καμία σημαντική επίθεση δεν έλαβε χώρα και σίγουρα πιστεύουμε ότι έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο» εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματικός, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί εξέγερσης σιιτών κατά του ιρακινού καθεστώτος στη Βασόρα, ο υποστράτηγος Μπρουκς δήλωσε ότι υπήρξαν πράγματι κάποιες μάχες μεταξύ διαφορετικές ομάδες Ιρακινών στην πόλη αυτή του νοτίου Ιράκ.
«Είδαμε μάχες στην πόλη μεταξύ Ιρακινών -ορισμένοι εξ αυτών ήταν ένστολοι, άλλοι όχι» δήλωσε ο Μπρουκς, προσθέτοντας ότι οι ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες «άνοιξαν πυρ μέσα στην πόλη της Βασόρα» και παραλλήλισε τις ενέργειές τους με αυτές των «τρομοκρατών».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Φλορεντίνο παίρνει πάνω του τον Μουρίνιο
- Ολυμπία Κηρύκου: Νέες μαρτυρίες φωτίζουν την υπόθεση της εξαφάνισης της νεαρής γυναίκας 30 χρόνια μετά
- Papastavrou: Greece Ranks 3rd Globally in Solar Power Generation
- Ο Τραμπ λέει όχι σε «πρόωρο τέλος του πολέμου» – Έξι στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν λάθος την επέμβαση στο Ιράν
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (2/5): Πού θα δείτε τα play outs της Super League και την δράση στην Ευρώπη
- Είσαι down; Οι προπονήσεις που σου ανεβάζουν τη διάθεση
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
- Ανοίγοντας την πραγματική συζήτηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)


























![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442