To Ιράκ και το Κυπριακό στο επίκεντρο συνάντησης Κ.Σημίτη- Γ.Παπανδρέου
Οι επικείμενες εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, τα επόμενα βήματα Αθήνας και Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού και η παρέμβαση του Τόμας Μίλερ στο θέμα της 17Ν κυρίαρχησαν στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο Κ.Σημίτης και ο Γ.Παπανδρέου.
Οι επικείμενες εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, τα επόμενα βήματα Αθήνας και Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού και η παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ στο θέμα της 17Ν κυρίαρχησαν στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ως «ιστορική ευκαιρία» για λύση στο Κυπριακό. «Θα εξετάσουμε το κατά πόσο θα προχωρήσουν τα δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς επιμένει να απορρίπτει το σχέδιο Ανάν.
«Είμαστε στο παρά πέντε της λύσης, αλλά δεν έχουν λυθεί όλα. Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν συμφωνεί ο Ντενκτάς με το σχέδιο, αλλά αν συμφωνεί να το θέσει στην κρίση του τουκροκυπριακού λαού» προσέθεσε.
Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με την παρέμβαση του Τόμας Μίλερ στην υπόθεση της δίκης της 17Ν, ο κ.Παπανδρέου απάντησε ότι καλύπτεται απολύτως από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για «φιλοαμερικανούς» και «φιλοευρωπαίους» στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «αυτά δεν ευσταθούν».
Εκτός από το Κυπριακό, στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες της ΕΕ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θέματα που ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά για την οικονομία, την κοινωνική πολιτική και τη συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας.
«Με αφορμή το Ιράκ υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός στην ΕΕ για το ρόλο της, για την ανάγκη ισχυρής φωνής, για τις διατλαντικές σχέσεις» είπε ο κ. Παπανδρέου. «Υπάρχει επίσης ένας προβληματισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων -όπως αυτές με τα όπλα μαζικής καταστροφής- όπου η Ευρώπη έχει πολλά να δώσει και λόγω της ιστορίας της. Η ελληνική προεδρία θα ανοίξει διάλογο και εντός της ΕΕ και με τις ΗΠΑ για όλα αυτά τα θέματα» προσέθεσε.
«Η ελληνική προεδρία» υπογράμμισε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, «έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα του Ιράκ, περιλαμβανομένων και επισκέψεων σε αραβικές χώρες, μια κινητικότητα που έχει πολύ εκτιμηθεί. Πρέπει να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα για την ειρηνική λύση, έστω και μέχρι την τελευταία στιγμή».
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).