Μυστήριο γύρω από την ανάκριση Έλληνα πανεπιστημιακού στη Νέα Υόρκη για τη 17Ν
Ανάκριση επί τέσσερις ώρες έκαναν οι αμερικανικές αρχές σε καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, λόγω παλιάς του φιλίας με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Ο Έλληνας πανεπιστημιακός αφέθηκε κατόπιν ελεύθερος.
28
Ανάκριση επί τέσσερις ώρες έκαναν οι αμερικανικές αρχές στον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Βένιο Αγγελόπουλο, στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, λόγω παλιάς του φιλίας με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.
Ο Έλληνας πανεπιστημιακός είχε μεταβεί την περασμένη Τετάρτη στην μεγαλούπολη των ΗΠΑ για να παρακολουθήσει συνέδριο. Στο αεροδρόμιο JFK τον προσέγγισαν οι αμερικανικές αρχές και αφού του πέρασαν χειροπέδες τον μετέφεραν σε ειδικό χώρο όπου, όπως αναφέρουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τον ρώτησαν αν γνωρίζει τον Αλ.Γιωτόπουλο και αν είχε σχέσεις μαζί του.
Ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε πως είχε σχέσεις με τον φερόμενο ως καθοδηγητή της 17 Νοέμβρη στη δεκαετία του 70, στο Παρίσι, και ότι σήμερα δεν έχει καμία επαφή μαζί του και καμία εμπλοκή στην υπόθεση της 17Ν.
Εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος και ενημέρωσε το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη για τα όσα συνέβησαν. Επίσης, ζήτησε προστασία και τη δυνατότητα να επιστρέψει χωρίς να κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα.
Ακολούθως ο πρόξενος ενημέρωσε την κυβέρνηση για το συμβάν και αναμένεται να ζητήσει λεπτομέρειες για την υπόθεση από τις αρχές των ΗΠΑ.
Στο θέμα αναφέρθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι η κράτηση ήταν προσωρινή και ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες.
Το συμβάν σχολίασε την Κυριακή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας: «Ο κ. Αγγελόπουλος είχε πάει στην Αμερική για κάποια παρουσίαση βιβλίου, νομίζω. Υπήρξε μία επί 4ωρον κράτησή του στο αεροδρόμιο, υπό τη μορφή μιας συζήτησης, από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη και εν συνεχεία αφέθη ελεύθερος.
»Εμείς βεβαίως μόλις πληροφορηθήκαμε δια του υπουργείου Εξωτερικών το σχετικό θέμα δόθηκε εντολή, δώσαμε εντολή στον αρμόδιο πρόξενο της Ελλάδος τον κ. Πλατή να παρέμβει αμέσως, δίνοντας την αναγκαία προξενική συνδρομή και κάνοντας τα αναγκαία διαβήματα προς τις οικείες αρχές τουλάχιστον σύμφωνα με το τυπικό που υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών και νομίζω πως υπήρξε μία άμεση παρέμβαση ώστε και να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα του πολίτη και να ξεκαθαριστεί το τι ακριβώς είχε γίνει», κατέληξε ο υπουργός Τύπου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουρκία: Πυροβόλησε τη νύφη της δύο φορές στο κεφάλι έπειτα από καυγά – «Την σκότωσα, καθάρισα την τιμή μου»
- Αίγιο: Μπήκε σε αποθήκη και έκανε ριφιφί σε κατάστημα με λεία 23.000 ευρώ
- Greek PM Mitsotakis Announces Cap on Consumer Loan Repayments
- Σε τροχιά οι πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι – Στόχος η πρόληψη και ανίχνευση πυρκαγιών
- Η τραγική απώλεια της Άννα Νικόλ Σμιθ, η 19χρονη κόρη και ο υποστηρικτικός πατέρας
- Η Μπαρτσελόνα ψάχνεται και για τον Ντιαλό της Μονακό
- Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε το ψέμα περί ανταλλαγής των συντάξεων με το Μακεδονικό – Η Ιστορία είναι πεισματάρα
- Ισραηλινό δικαστήριο παρατείνει την κράτηση των δύο ακτιβιστών του Global Sumud Flotila – Ξεκίνησαν απεργία πείνας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)


















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [03.05 – 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/POSTER-copy-20-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442