28

Με ευθανασία έληξε η ζωή του διασημότερου πρόβατου, της Ντόλι, η οποία ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ενήλικο.

Το Ινστιτούτο Ρόσλιν επιβεβαίωσε ότι οι επιστήμονες τερμάτισαν τη ζωή του εξάχρονου προβάτου αφού διαπίστωσαν προϊούσα πνευμονική ασθένεια.

Η Ντόλι γεννήθηκε το 1996 και δημιούργησε πάταγο διεθνώς ότι η σκοτσέζικη ερευνητική εταιρεία ανακοίνωσε το επίτευγμά της ένα χρόνο αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου 1997.

Το 1999 οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύτταρα της Ντόλι άρχισαν να γερνάνε γρηγορότερα από ό,τι στα άλλα πρόβατα, ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας. Νωρίτερα από τα πέντε χρόνια της, μάλιστα, έπασχε από αρθρίτιδα.

Ορισμένοι μοριακοί βιολόγοι υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν να παραχθούν κλώνοι, χωρίς το αρχικό γενετικό υλικό των ενηλίκων που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της «πυρηνικής μεταφοράς» να γερνά ταχύτερα από το νεαρό κλώνο.

Στη μέθοδο της πυρηνικής μεταφοράς ως «πρώτη ύλη» χρησιμοποιούνται ωάρια, από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό, και κύτταρα του ενήλικου οργανισμού που πρόκειται να «αντιγραφεί».

Η Ντόλι θανατώθηκε στην ηλικία που είχε το πρόβατο-δότης, όταν εφαρμόστηκε ο κλωνισμός.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που απόπειρες κλωνισμού καταλήγουν σε αποτυχία. Νωρίτερα το Φεβρουάριο πέθανε για άγνωστους λόγους η Ματίλντα, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο στην Αυστραλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο