Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Υιοθέτηση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπλοκάρει η Ρωσία

Υιοθέτηση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπλοκάρει η Ρωσία

Ανεβαίνει ο διπλωματικός «πυρετός» μία ημέρα πριν την υποβολή της έκθεσης των Μπλιξ-Μπαραντέι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Με άσκηση βέτο σε νέο ψήφισμα που θα εξουσιοδοτεί σε πόλεμο κατά του Ιράκ, προειδοποιεί ο συντασσόμενος με τον γαλλογερμανικό άξονα Βλ.Πούτιν.

51

Ανεβαίνει ο διπλωματικός «πυρετός» μία ημέρα πριν από την υποβολή της έκθεσης-κλειδί των Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με άσκηση βέτο στην υιοθέτηση νέου ψηφίσματος που θα εξουσιοδοτεί στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ, προειδοποιεί ο συντασσόμενος με τον γαλλογερμανικό άξονα Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εάν χρειασθεί, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει [ως μόνιμο μέλος] στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν, συμπληρώνοντας -όπως μεταδίδει το AFP- πως «η Μόσχα έχει ασκήσει βέτο στο παρελθόν, και εάν πρέπει θα το κάνει και πάλι».

Μιλώντας από το Μπορντό, πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στη Γαλλία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε πως η ρωσική θέση ταυτίζεται με αυτή του Παρισιού.

Μολονότι, δε, αναγνώρισε πως «ένα βέτο έναντίον της στρατιωτικής δράσης θα κάνει πιο δύσκολες τις σχέσεις της Ρωσίας με τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας που διαθέτουν άλλη άποψη», κατέστησε για πρώτη φορά σαφές πως εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να μπλοκάρει την επικύρωση νέου ψηφίσματος.

Ετοιμάζεται νέο προσχέδιο ψηφίσματος

Και καθώς το κείμενο των «αντιπολεμικών» προτάσεων Γαλλίας και Γερμανίας βρίσκεται ήδη στα χέρια των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η σύνταξη νέου προσχεδίου ψηφίσματος που θα υποβληθεί συντόμως προς επικύρωση βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ.

Στόχος ΗΠΑ-Βρετανίας να δίνεται ρητώς το «πράσινο φως» για έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Βαγδάτης -το ψήφισμα 1441 κάνει λόγω περί «σοβαρών συνεπειών» από μη συμμόρφωση του ιρακινού καθεστώτος, διατύπωση που κατά τις κυβερνήσεις Μπους και Μπλερ εξουσιοδοτεί στη λήψη βίας, αντιθέτως με τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των κρατών-μελών του ΟΗΕ.

Όπως επισημαίνει το BBC, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, δηλώνει ότι θα εξαντλήσει τις πιέσεις του προς Παρίσι και Βερολίνο -δύο εκ των πιο ηχηρών φωνών κατά του πολέμου- προκειμένου να μην εμμείνουν στις προτάσεις περί συνέχισης και ενίσχυσης της διαδικασίας των επιθεωρήσεων.

Κατά τον Κόλιν Πάουελ «το ζήτημα δεν είναι η ενίσχυση των επιθεωρήσεων, αλλά η έλλειψη συμμόρφωσης προς τις αξιώσεις της διεθνούς κοινότητας που επιδεικνύει το ιρακινό καθεστώς».

Εν αναμονή της 14ης Φεβρουαρίου

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένεται να ενταθούν την Πέμπτη εν όψει της αυριανής υποβολής ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας της νέας έκθεσης των επικεφαλής UNMOVIC και IAEA, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επί της πορείας των επιθεωρήσεων στο έδαφος του Ιράκ.

Λόγω της κρισιμότητάς της, η συνεδρίαση θα είναι δημόσια, όπως γνωστοποίησε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γερμανός πρεσβευτής Γκίντερ Πλόιγκερ, επισημαίνοντας ότι μεγάλος αριθμός υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Σώματος εξέφρασαν την επιθυμία να παραστούν στη συνεδρία.

Ο Γερμανός πρεσβευτής προανήγγειλε, επίσης, νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 18 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Μία ημέρα νωρίτερα, θα έχει λάβει χώρα άτυπη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο την αναζήτηση κοινής θέσης της ΕΕ στην ιρακινή κρίση.

Εν τω μεταξύ, για σήμερα Πέμπτη προγραμματίζεται και νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει με το βέτο Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου στην αμυντική θωράκιση της Τουρκίας εν όψει του πολέμου -αίτημα που έχουν υποβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στοιχειοθέτηση κατηγοριών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, την αφορμή για την έναρξη του πολέμου θα αποτελέσει το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης στους ιρακινούς πυραύλους Αλ Σαμούντ -που αποδεικνύει ότι είχαν βεληνεκές «πολύ μεγαλύτερο» των 150 χιλιομέτρων που επιτρέπει ο ΟΗΕ-, σε συνδυασμό με πιθανή άρνηση της Βαγδάτης να τους καταστρέψει.

«Η ανακάλυψη ενός συστήματος απαγορευμένων όπλων την παραμονή της παρουσίασης της έκθεσης του Χανς Μπλιξ ισοδυναμεί με την ανακάλυψη από τους επιθεωρητές μίας κατάφωρης απόδειξης ότι το Ιράκ δεν αφοπλίζεται» γράφουν την Πέμπτη οι Times.

Και συμπληρώνουν: «Η ένδειξη ότι το Ιράκ παρέβη τις υποχρεώσεις που του επιβάλει η απόφαση 1441 του ΟΗΕ θα ωθήσει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να καταθέσουν μία πρόταση ψηφίσματος για πόλεμο στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα, δε, με τον Guardian υπάρχουν αμφιβολίες εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν θα επιτρέψει την καταστροφή των πυραύλων αυτών, ενόσω ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν επερχόμενο πόλεμο -άρνηση που κατά την βρετανική εφημερίδα θα αποτελούσε αιτία πολέμου για Ουάσινγκτον και Λονδίνο.

Τελευταία ενημέρωση: 6:31

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies