Ασφαλής η βραχυχρόνια χορήγηση κορτικοειδών στα παιδιά
Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή για μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να ελέγξουν έναν παροξυσμό βρογχικού άσθματος δεν υφίστανται μείωση της οστικής τους πυκνότητας σύμφωνα με μελέτη Καναδών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή για μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να ελέγξουν έναν παροξυσμό βρογχικού άσθματος δεν υφίστανται μείωση της οστικής τους πυκνότητας σύμφωνα με μελέτη Καναδών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Τα κορτικοστεροειδή βοηθούν στην αντιμετώπιση των κρίσεων βρογχικού άσθματος μειώνοντας την φλεγμονή των αεραγωγών που τις χαρακτηρίζει. Ωστόσο όταν λαμβάνονται μακροχρόνια μπορούν να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες όπως μείωση της πυκνότητας των οστών, δυσλειτουργία των επινεφριδίων που φυσιολογικά παράγουν τα κορτικοστεροειδή του οργανισμού, κ.ά..
Η έρευνα περιελάμβανε 83 παιδιά και εφήβους που προσήλθαν στο Νοσοκομείο Παίδων του Μόντρεαλ με κρίση βρογχικού άσθματος σε διάστημα 15 μηνών. Σε 48 από αυτά τα παιδιά χορηγήθηκαν κορτικοστεροειδή για πέντε ημέρες ενώ είχαν λάβει την ίδια αγωγή τουλάχιστον άλλες δύο φορές κατά την διάρκεια του περασμένου έτους.
Τα παιδιά αυτά είχαν ουσιαστικά την ίδια οστική πυκνότητα με παιδιά που δεν είχαν λάβει καθόλου κορτικοστεροειδή τον τελευταίο χρόνο. Κανένα παιδί δεν παρουσίασε επινεφριδιακή ανεπάρκεια.
Όπως τονίζει με δηλώσεις της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Δρ Φρανσίν Ντουσάρμ που ηγήθηκε της έρευνας, όσο καθησυχαστικά και αν είναι τα αποτελέσματα της μελέτης, είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε τις εξάρσεις του άσθματος με τη χρήση των πιο ασφαλών εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών.
health.in.gr
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
- Στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση Μόντι τα βάζει με την Gen Z της Ινδίας – Πόσο θα αντέξουν χωρίς ίντερνετ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442