Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Νέα συμβιβαστική πρόταση τίθεται προς συζήτηση στη σύσκεψη των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ

Νέα συμβιβαστική πρόταση τίθεται προς συζήτηση στη σύσκεψη των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ

Πρόταση, που προβλέπει τον περιορισμό των παραμέτρων του «πακέτου μέτρων», που καλούνται να υιοθετήσουν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, παρουσιάζει στη σύσκεψη των πρεσβευτών την Τετάρτη ο λόρδος Ρόμπερτσον, σε μια νέα προσπαθεια για άρση του αδιεξόδου.

53

Συμβιβαστική πρόταση που στοχεύει στην άρση του αδιεξόδου στους κόλπους του ΝΑΤΟ καταθέτει ο λόρδος Ρόμπερτσον στη σύσκεψη των 19 πρεσβευτών της Συμμαχίας, που άρχισε το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το Reuters, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο κείμενο περιορίζονται οι παράμετροι του «πακέτου μέτρων» επί του οποίου καλούνται να συμφωνήσουν οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να απαλειφθούν οι προτάσεις που αφορούν το σχεδιασμό του πολέμου στο Ιράκ, δηλαδή ό,τι προβλέπεται για την προστασία των αμερικανικών βάσεων στην Ευρώπη καθώς και για την αντικατάσταση των στρατευμάτων των ειρηνευτικών αποστολών στα Βαλκάνια που ενδεχομένως μεταφερθούν στο Ιράκ.

Έτσι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει μόνο το ζήτημα της παροχής βοήθειας προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης.

Η συμβιβαστική λύση στην οποία συναίνεσε η Ουάσινγκτον, και με την οποία επιχειρείται η άρση του βέτο εκ μέρους της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, υπήρξε αποτέλεσμα εντατικών ολονύχτιων διαπραγματεύσεων.

Παρά ταύτα, συγκρατημένη αισιοδοξία για τη επίτευξη συμφωνίας επικρατεί στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Αξιωματούχος της Συμμαχίας έκανε λόγο για «προκαταρκτική συζήτηση», και διευκρίνισε ότι δεν αναμένεται τελική λύση σε αυτήν τη σύσκεψη.

Αντίθετα, περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο ύπατος αρμοστής για θέματα ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα. Όπως μετέδωσε το Reuters, δήλωσε βέβαιος ότι το χάσμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ θα γεφυρωθεί, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί έως την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ουσίας, αλλά χρονικής στιγμής, και τόνισε ότι η Τουρκία θα προστατευθεί εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies