Απαιτείται η μέγιστη δυνατή προσοχή στο χειρισμό του Κυπριακού, δηλώνει ο Γλ.Κληρίδης
Την ανάγκη εξαιρετικά προσεκτικών χειρισμών του Κυπριακού υπογραμμίζει σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι δεν εφησυχάζει έως ότου επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συνθήκη προσχώρησης της Λευκωσίας στην Ένωση.
51
Την ανάγκη εξαιρετικά προσεκτικών χειρισμών του Κυπριακού υπογραμμίζει σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι δεν εφησυχάζει έως ότου επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συνθήκη προσχώρησης της Λευκωσίας στην Ένωση.
«Η μεγάλη μου ανησυχία είναι μέχρι να επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Διότι εάν φανεί ότι υπάρχει απότομη αλλαγή της πολιτικής μας και ότι εμείς πλέον, επειδή μπήκαμε στην Ευρώπη, λειτουργούμε αφ υψηλού πιθανόν να έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις. Γι αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί στους χειρισμούς του Κυπριακού» αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, ο Γλαύκος Κληρίδης επισημαίνει ότι «η απόφαση εκείνη (του Ευρωκοινοβουλίου) δεν εξαρτάται από το εάν θα υπογράψουμε ή όχι λύση του Κυπριακού. Πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι την Κοπεγχάγη».
Ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους σε περίπτωση επισημοποίησης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κληρίδης αναφέρει πως πρέπει να σταθμίσουμε τους διεθνείς παράγοντες γύρω μας.
«Αν υποθέσουμε ότι αυτό γίνει σε μια περίοδο κατά την οποία ξεσπάσει ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος» δηλώνει, συμπληρώνοντας: « Πριν από περίπου έξι μήνες ορισμένες αραβικές χώρες -συγκεκριμένα το Κατάρ- προειδοποίησαν ότι εάν δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού προβλήματος, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.
»Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ο κίνδυνος και επειδή ήταν χώρες που επηρεάζονται από τον αμερικανικό παράγοντα υποδείξαμε ότι πρέπει να παρέμβει. Οι Αμερικανοί παρενέβησαν και η αναγνώριση αποφεύχθηκε». Σύμφωνα, όμως, με τον Γλ.Κληρίδη «εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε μία σύρραξη με το Ιράκ και θελήσουν να ικανοποιήσουν ορισμένες αραβικές χώρες, δεν μπορείς να ξέρεις ότι η Ουάσιγκτον θα πράξει το ίδιο όπως και προηγουμένως».
Πάντως, καταλήγοντας ο Κύπριος πρόεδρος τονίζει: «Πρέπει, βεβαίως, να επισημάνω πως από τη στιγμή που η Κύπρος είναι με το ένα πόδι στην ΕΕ είναι πολύ πιο δύσκολο τρίτες χώρες να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Η ΕΕ έχει μπει σε διάλογο με το Συμβούλιο του αραβικού κόσμου με στόχο να δημιουργηθεί ένα είδος τελωνειακής ενώσεως, κράτη που θα συνάψουν αυτή τη σχέση θα σκεφθούν διπλά προτού προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, προκαλώντας την αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου».
Εξ άλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μεταθέσει την ημερομηνία επικύρωσης της διεύρυνσης από τις 15 Μαρτίου στις επτά Απριλίου σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Καιρός: Χειμωνιάτικο σκηνικό την Κυριακή, με βοριάδες, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες – Πού θα πέσει χιόνι
- Ίπσουιτς: Ανέβηκε στην Premier League και θα πληρώσει πάνω από εννέα εκατομμύρια για πρώην φορ του ΠΑΟΚ
- Πώς λειτουργεί η φάμπρικα με τα πέτσινα πτυχία
- Πώς ο Banksy «φύτεψε» μέσα σε λίγα μόλις λεπτά το νέο του άγαλμα στο κέντρο του Λονδίνου;
- Τι είναι το stack dating και πως επηρεάζει τα ραντεβού;
- Οι νεότεροι θαυμαστές του Sex and the City θεωρούν την Κάρι Μπράτσο «ναρκισσίστρια»
- 24 ώρες μετά και ο κ. Τζαβέλλας ακόμη δεν έχει παραιτηθεί
- Ενεργειακά αποθέματα: Πλησιάζουμε στο χείλος του γκρεμού, προειδοποιούν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442