Στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ η Ελλάδα στις παροχές για τις μητέρες
Τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι η Ελλάδα σχετικά με το ύψος των επιδομάτων μητρότητας. Για μία Ελληνίδα με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ οι σχετικές παροχές 6 μηνών δεν ξεπερνούν τα 2.083 ευρώ όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 6.824 ευρώ.
30
Την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ κατέχει η Ελλάδα σχετικά με το ύψος των επιδομάτων μητρότητας. Με βάση τα στοιχεία διεθνούς εταιρείας, για μία Ελληνίδα με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ οι παροχές 6 μηνών για τη μητρότητα δεν ξεπερνούν τα 2.083 ευρώ όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 6.824 ευρώ.
Στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Δανία με 10.556 ευρώ, ακολουθεί η Ιταλία με 10.096 ευρώ και η Σουηδία με 10.003 ευρώ. Στην προτελευταία θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 2.883 ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Νέων της Παρασκευής, τις χαμηλότερες παροχές για τη μητρότητα έχει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), όπου το επίδομα κύησης και λοχείας είναι μόλις 146,74 ευρώ. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Οργανισμό, Σωτήρης Μάνεσης, οι παροχές αυτές δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 1985.
Το βοήθημα τοκετού στο ΙΚΑ φτάνει τα 670,50 ευρώ για κάθε παιδί και αναμένεται να αυξηθεί εντός του έτους. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας στη χώρα παρέχει επίδομα κύησης και λοχείας για 117 ημέρες, το οποίο είναι περίπου το μισό του μισθού με τον οποίο αμειβόταν η γυναίκα τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους.
Μεγάλες διαφορές διαπιστώνει η εταιρεία Mercer Human Resources Consulting -δραστηριοποιείται σε 40 χώρες του κόσμου- και στον χρόνο της άδειας που δίνεται στις εργαζόμενες που πρόκειται να γίνουν μητέρες.
Στην Ελλάδα, ο χρόνος άδειας που δικαιούται μια μέλλουσα μητέρα είναι συνολικά 17 εβδομάδες (8 πριν και 9 μετά τον τοκετό), την ώρα που στη Σουηδία ο αντίστοιχος χρόνος μπορεί να φτάσει τις 96 εβδομάδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
- «Πολιτιστική και πολιτική» η επιστροφή της Μαρία Γκρατσία Κιούρι στη Ρώμη για τον οίκο Fendi
- Ο Μαραντόνα, η Αγγλία και οι… μύθοι: Η ιστορία πίσω από τη «μπλε» φανέλα της Αργεντινής το ’86 που… επιστρέφει (vids, pics)
- Πειραιάς: Από αναθυμιάσεις ο θάνατος του νεαρού ζευγαριού που βρέθηκε σε αυτοκίνητο μέσα σε γκαράζ
- ΗΠΑ: Η ICE του Τραμπ συνεχίζει τις εν ψυχρώ δολοφονίες, τέσσερις νεκροί σε έναν χρόνο – Η διαβόητη δράση της
- Τρομοκρατία: Οι δολοφονίες δεν άλλαξαν ποτέ την ιστορία του κόσμου
- H άνοια κοστίζει στην Ευρώπη εκατοντάδες δισ. τον χρόνο – Τα περισσότερα τα πληρώνουν οι οικογένειες
- Φωτιά σε διαμέρισμα στον Άγιο Ελευθέριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442