Η νόσος του μεγάλου υψομέτρου κοινή και μεταξύ των σκιέρ
Νέα Υόρκη: Η νόσος του μεγάλου υψομέτρου, που εμφανίζεται συνήθως στους ορειβάτες, δεν πλήττει μόνο τους τελευταίους αλλά και τους σκιέρ, που αθλούνται σε χαμηλότερο υψόμετρο, όπως αποκαλύπτει έρευνα Γάλλων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Chest.
Νέα Υόρκη: Η νόσος του μεγάλου υψομέτρου, που εμφανίζεται συνήθως στους ορειβάτες, δεν πλήττει μόνο τους τελευταίους αλλά και τους σκιέρ, που αθλούνται σε χαμηλότερο υψόμετρο, όπως αποκαλύπτει έρευνα Γάλλων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Chest.
Σύμφωνα με το Δρ. Αντρέ Λουί Γκαμπρί και τους συνεργάτες του από το Hopital de Moutiers, η εν λόγω νόσος, που συντομογραφικά αναφέρεται ως HAPE (High-Altitude Pulmonary Edema), προκύπτει όταν συγκεντρώνεται ποσότητα υγρού στους πνεύμονες, εξαιτίας της πίεσης που αναπτύσσεται σε περιβάλλον με χαμηλό οξυγόνο.
Τα συμπτώματά της είναι η έντονη δύσπνοια, ο βήχας και η απότομη αύξηση των καρδιακών παλμών. Συνήθως οδηγεί στο θάνατο και είναι συχνή μεταξύ των ορειβατών που επιχειρούν γρήγορη ανάβαση.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, σε μια περίοδο εννέα ετών, 52 σκιέρ μεταφέρθηκαν επειγόντως στο νοσοκομείο, με συμπτώματα της νόσου HAPE. Όλοι τους είχαν παραμείνει για αρκετή ώρα σε υψόμετρο 1.400 – 2.400 μέτρων, πολύ χαμηλότερα από το ύψος στο οποίο συνήθως προκύπτει η νόσος.
Ωστόσο, κανείς από τους ασθενείς δεν είχε ιστορικό πνευμονικής ή άλλης νόσου και στο σύνολό τους ανάνηψαν πλήρως έπειτα από μερικές ημέρες νοσηλείας.
Σε άλλο σημείο της μελέτης τονίζεται ότι, ακόμη και σε χαμηλότερο υψόμετρο, τα άτομα που έχουν ευαισθησία στις πνευμονικές νόσους, όπως π.χ. τη χρόνια βρογχίτιδα, είναι περισσότερο επιρρεπή στη νόσο HAPE και κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες, όπως το σκι.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η νόσος μπορεί να πλήξει τον καθένα και συνιστούν τη σταδιακή προσαρμογή του οργανισμού στην αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών πριν από κάθε δραστηριότητα σε υψόμετρο.
health.in.gr
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΚΟ υπό το άγχος για τα «γαλάζια» ποσοστά και το βάρος των ποινικών διώξεων για ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μας θυμίζει τι σημαίνουν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών
- Μυθικό «κράξιμο» στην Αργεντινή για την έλλειψη σεβασμού στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (vid)
- Νέα εποχή για την παραλία της Φρεαττύδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο – «Θράσος της κυβέρνησης»
- Μητσοτάκης για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε»
- Αποκαθίσταται ο φωτισμός στον δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία Παλαιοχώρας
- Ρένα Δούρου: Ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442