Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Οι ΗΠΑ καλούν τον ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του για το Ιράκ

Οι ΗΠΑ καλούν τον ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του για το Ιράκ

Η Ουάσινγκτον κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του Ιράκ, την ώρα που Γαλλία, Γερμανία και Κίνα δεν επιθυμούν μία βιαστική επίθεση κατά της Βαγδάτης. Οι ΗΠΑ όμως ετοιμάζονται να στείλουν άλλους 37.000 στρατιώτες στον Περσικό.

31

Η Ουάσινγκτον κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του Ιράκ, την ώρα που Γαλλία, Γερμανία και Κίνα δεν επιθυμούν μία βιαστική επίθεση κατά της Βαγδάτης. Οι ΗΠΑ όμως ετοιμάζονται να στείλουν άλλους 37.000 στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο και η Βρετανία διαμηνύει εκ νέου πως το καθεστώς Σαντάμ επιχειρεί να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Όσον αφορά στη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, το Παρίσι υπαινίχθηκε πάντως ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ακόμη και το δικαίωμα του βέτο. Κατά τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τίποτα δεν δικαιολογεί μία στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Βαγδάτης.

«Αν ο πόλεμος είναι το μοναδικό μέσο για να βγούμε από την κρίση αυτή, τότε βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Πάντως, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει η Γαλλία τη χρήση βίας κατά του Ιράκ στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ολοκληρώσουν το έργο τους. «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις όσον αφορά το βίαιο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ» τόνισε ο Φίσερ, προσθέτοντας ότι «όλοι ζητούμε από τη Βαγδάτη να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ».

Πιέζουν ΗΠΑ – Βρετανία

Αντιθέτως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην αποφύγει τις ευθύνες του κατά τη σύνοδό του την ερχόμενη εβδομάδα για τον αφοπλισμό του Ιράκ. «Δεν θα πρέπει να αποφύγουμε το καθήκον και τις ευθύνες μας όταν το θέμα έρθει ενώπιόν μας την ερχόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν μπορούμε να μην αναλάβουμε τη δράση που ενδέχεται να χρειάζεται, επειδή φοβόμαστε αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι. Δεν μπορούμε από το φόβο να δείξουμε αδυναμία, επειδή φοβόμαστε τις δύσκολες επιλογές που είναι μπροστά μας» τόνισε ο Πάουελ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την Τρίτη μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων πως το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν επιχειρεί να δημιουργήσει εκ νέου όπλα μαζικής καταστροφής. «Διέθεταν ένα πλήρες πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο αρνούνταν για χρόνια έως ότου αναγκάστηκαν να το παραδεχθούν» δήλωσε ο Μπλερ.

«Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια ειρηνική λύση, όμως αν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί πλήρως, δεν θα πρέπει να αποφύγουμε τις ευθύνες που θέσαμε ενώπιόν μας όταν υιοθετήσαμε την απόφαση 1441» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να ενισχύσουν με επιπλέον 37.000 στρατιώτες την παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.

Η 4η Μεραρχία Πεζικού που σταθμεύει στο Φορτ Χουντ του Τέξας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι έλαβε διαταγές να αναπτύξει τις δυνάμεις της για να «υποστηρίξει τον οικουμενικό πόλεμο του προέδρου Μπους ενάντια στην τρομοκρατία».

Η κινητοποίηση των αμερικανικών στρατευμάτων ακολούθησε της ανακοίνωσης της βρετανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να στείλει στην περιοχή του Περσικού 26.000 στρατιώτες. Υπενθυμίζεται ότι οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να παραδώσουν την πρώτη τους επίσημη έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου.

«Αναπάντητα ερωτηματικά»

Από την Αθήνα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, τόνισε ότι το Ιράκ έχει αφήσε πολλά αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής.

«Πιστεύουμε ότι η διακήρυξη (του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας) δεν απάντησε πολλά ερωτήματα του παρελθόντος, τα οποία παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Οι απόψεις μας δεν έχουν αλλάξει ως προς αυτό» δήλωσε στο Reuters o Mπλιξ, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Από πλευράς του, ο διευθυντής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ανέφερε ότι απαιτούνται ακόμη αρκετοί μήνες για την ολοκλήρωση της αποστολής των επιθεωρητών στο έδαφος του Ιράκ και στην ανάγκη αυτή θα αναφερθεί -όπως είπε- και κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας την προσεχή εβδομάδα.

Οι Αμερικανοί έχουν «τάση» για πόλεμο, υποστηρίζει το Ιράκ

Από την πλευρά της, η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εισβάλουν στη χώρα, παρά τη συμφωνία που συνήψε το Ιράκ με τους επιθεωρητές όπλων, προκειμένου να διευκολύνει το έργο τους.

«Το Ιράκ αποδέχθηκε και συμμορφώθηκε με την απόφαση 1441 του ΟΗΕ, αλλά η ανάπτυξη (στρατιωτών) συνεχίζεται και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στον ίδιο ρυθμό» δήλωσε την Τρίτη ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν.

«Είπαμε στους επιθεωρητές στις επαφές που είχαμε ότι η Αμερική γνωρίζει καλύτερα από εσάς ότι το Ιράκ δεν διαθέτει τέτοια (όπλα μαζικής καταστροφής), αλλά η Αμερική θέλει να σας μετατρέψει σε όργανο πρόκλησης» προσέθεσε ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Τη Δευτέρα, οι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι υπέγραψαν με το Ιράκ συμφωνία 10 σημείων, με την οποία θα διευκολυνθεί το έργο των επιθεωρητών.

«Εργαζόμαστε για την εμβάθυνση της συνεργασίας, προκειμένου να μην δώσουμε αφορμή για να υλοποιηθούν οι κακοί σκοποί της αμερικανικής κυβέρνησης» κατέληξε ο Ραμαντάν.

Τελευταία ενημέρωση: 14:45

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies