43

Το μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ομοσπονδία, όχι όμως πριν συμπληρωθεί ένας ή μισός αιώνας από την «Ιδρυτικής Συνθήκη της Ρώμης», προέβλεψε ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ ντΕστέν.

Παρεμβαίνοντας τη Δευτέρα στις εργασίες της Συνέλευσης, ο κ. ΝτΕστέν ανέφερε ότι η αλλαγή αυτή θα συμβεί μακροπρόθεσμα, χάρις στις αλλαγές στο θεσμικό επίπεδο που θα επιφέρουν το ενιαίο νόμισμα, η κοινή εξωτερική πολιτική, η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη και η κοινή άμυνα.

«Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι μέσα σε μία 50ετία θα επιβληθεί (στην ΕΕ) ένα νέο, ομοσπονδιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκλεγμένος με λαϊκή ψηφοφορία, θα συγκαλεί περιοδικά τα συμβούλια των υπουργών με τη συμμετοχή των αρμόδιων Επιτρόπων, που θα έχουν στο μεταξύ αποκτήσει ομοσπονδιακές αρμοδιότητες, σε συνεννόηση μάλιστα και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Βρυξελλών, που θα εκλέγεται πλέον από τους ευρωβουλευτές» προέβλεψε.

Ωστόσο, μέχρι να παρέλθει η 50ετία, ένα μίγμα «θεσμών ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας μοιάζει πολύ πλησιέστερο στις αρχικές βασικές έννοιες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» προσέθεσε, υπενθυμίζοντας ότι στο ομοσπονδιακό μοντέλο υπάρχει ισχυρή εκτελεστική εξουσία, που διαχειρίζεται τις αρχές της θεσμικής κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αντιθέτως σήμερα ισχύει περίπου η αντίστροφη εικόνα, δηλαδή η κυριαρχία αυτή υλοποιείται κυρίως μέσω των αντίστοιχων πολιτικών των μελών της ΕΕ» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν το τέλος του Ιουνίου η Συνέλευση αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του Συντάγματος της διευρυμένης ΕΕ, το οποίο αναμένεται να γίνει αντικείμενο μελέτης στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα συγκληθεί στα τέλη του 2003.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό