Ιράκ και ευρωστρατός στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτη-Ρόμπερτσον
Η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και το ζήτημα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόρδο Ρόμπερτσον.
31
Η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και το ζήτημα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόρδο Ρόμπερτσον.
Μετά τη συνάντηση, οι κ.Σημίτης και Ρόμπερτσον συμφώνησαν ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ θα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τους ελέγχους που απαιτούνται, ώσπου να επιτευχθεί ο συνολικός αφοπλισμός.
Μέχρι σήμερα, όπως είπε ο λόρδος Ρόμπερτσον, δεν έχει αποφασιστεί με ποιόν τρόπο το ΝΑΤΟ θα συνδράμει την Ουάσιγκτον, αλλά αυτό που απαιτείται -όπως ανέφερε- είναι η απόλυτη συμμόρφωση του Ιράκ με τις διατάξεις του ψηφίσματος 1441 των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον κ. Ρόμπερτσον ότι η ελληνική προεδρία καταβάλλει κάθε προσπάθεια και πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με βασική επιδίωξη να μην υπάρξει πόλεμος αλλά και να συνεχιστούν χωρίς εμπόδια οι έλεγχοι στο Ιράκ.
Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να φθάσουμε στην ειρήνη και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι λεπτομέρειες δεν μπορούν να συζητούνται δημοσίως. Ο πρωθυπουργός απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υπουργική σύνοδο της ΕΕ με τις ΗΠΑ που προγραμματίζει για τις 27 Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθούν αυτά τα θέματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί επέμβαση εάν το Ιράκ συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο η ΕΕ θα έχει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα μπορεί να κάνει πράξη τη λειτουργία της δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Μίλησε επίσης επαινετικά για τις αποφάσεις των «15» σχετικά με τη διεύρυνση και επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ.
«Θα είναι μεγάλη χαρά να ενώσουμε τις χώρες της Ευρώπης και αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο θα δημιουργήσει ισχυρότερους διατλαντικούς δεσμούς. Ήδη, η ΕΕ αναλαμβάνει να έχει αστυνομική παρουσία στη Βοσνία» είπε ο κ. Ρόμπερτσον, ενώ ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η ΕΕ να οδηγηθεί στην ανάληψη της αποστολής της στην ΠΓΔΜ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Εκατομμύρια νεκρές γαρίδες και κριλ ξεβράστηκαν στις ακτές του Ομάν, βάφοντας την παραλία ροζ (βίντεο)
- Η πιο διάσημη κλειδαρότρυπα του κόσμου που επιβάλλεται να κοιτάξεις
- Άσκηση ισορροπίας του Ιράν σε παραγωγή πετρελαίου και αποθήκευση
- Αναταραχή στο Μεξικό – Παραίτηση κυβερνήτη για σχέσεις με καρτέλ
- Στελέχη των Big Tech «φεύγουν» και ιδρύουν startups
- Η Γερμανία ζητά ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ παρέδωσε 26 αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν και επαναπατρίστηκαν
- «Εκκλησία με καζίνο» – Πώς βλέπει ο Μπάφετ σήμερα τις αγορές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442