Κυριακή 03 Μαϊου 2026
weather-icon 11o
Προβληματισμούς για το σωφρονιστικό σύστημα αντάλλαξαν Κωνσταντόπουλος – Κρουσταλλάκης

Προβληματισμούς για το σωφρονιστικό σύστημα αντάλλαξαν Κωνσταντόπουλος – Κρουσταλλάκης

Οι φυλακές δεν ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη κριτήρια για την άσκηση μιας αποτελεσματικής και ανθρώπινης σωφρονιστικής πολιτικής, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ.Κρουσταλλάκη.

28

«Οι φυλακές, και το 2003, δεν ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη κριτήρια για την άσκηση μιας αποτελεσματικής και ανθρώπινης σωφρονιστικής πολιτικής, τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Κωνσταντόπουλος εξερχόμενος του γραφείου του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλλάκη, τον οποίο επισκέφθηκε για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη διαφθορά, την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού και την επερχόμενη δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη.

Οι φυλακές «δεν εξασφαλίζουν την προστασία των κρατουμένων, δεν συμβάλλουν στη μείωση της εγκληματικότητας, δεν πετυχαίνουν τη μείωση της υποτροπής και δεν διευκολύνουν την επανένταξη των κρατουμένων. Απεναντίας προωθούν τους κρατούμενους είτε στην αναζήτηση στήριξης από φάρμακα και ναρκωτικά, είτε στην αναζήτηση προστασίας από κυκλώματα που λειτουργούν μέσα και έξω από τη φυλακή», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια μέσα στις φυλακές και, κυρίως, χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε και εναλλακτικοί τρόποι έκτισης της ποινής να θεσμοθετηθούν», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Στα άλλα θέματα της συζήτησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι η διαφθορά στο δημόσιο τομέα χρειάζεται άμεση θεσμική, πολιτική και δικαστική αντιμετώπιση, ενώ για τη δίκη της 17Ν επεσήμανε ότι δεν είναι αναγκαίες ειδικές ρυθμίσεις και ότι «η δημοσιότητα δεν βλάπτει και είναι ευθύνη των ΜΜΕ να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας».

Από την πλευρά του ο κ. Κρουσταλλάκης, δεν θέλησε να αποκαλύψει εάν θα λάβει πρωτοβουλίες που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα, δήλωσε όμως ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα κατά της διαφθοράς, τα οποία θα λάβει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών -ανάμεσά τους και του προέδρου του ΣΥΝ- χαρακτήρισε το πρόσφατο τραγικό γεγονός του θανάτου των τριών γυναικών στις φυλακές Κορυδαλού ως συγκλονιστικό αλλά επεσήμανε ότι διαλευκάνθηκε αυθημερόν.

Επίσης, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και πρόληψης της εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών σε αυτά. Ακόμη, παρατήρησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση της ΕΕ ως προς των φυλακισμένων χρηστών ναρκωτικών ουσιών που έκαναν χρήση στις φυλακές και υπενθύμισε ότι το Φεβρουάριο θα έχει στελεχωθεί το σώμα επιθεώρησης και ελέγχου των καταστημάτων κράτησης.

Νωρίτερα, κλιμάκιο βουλευτών του τομέα Δημόσιας Τάξης της ΝΔ είχε επισκεφθεί τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης επεσήμανε τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση της εγκληματικότητας και ότι υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 03 Μαϊου 2026
Cookies