Σάββατο 25 Ιουλίου 2026
weather-icon 24o
Formula 1: Νέοι κανονισμοί για τις ελεύθερες δοκιμές;

Formula 1: Νέοι κανονισμοί για τις ελεύθερες δοκιμές;

H διαδικασία των δοκιμών που πραγματοποιούν οι ομάδες της Formula 1 στις διάφορες πίστες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενδέχεται να αλλάξει ριζικά, καθώς η FIA μελετά το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις δοκιμές των ομάδων σε μια πίστα που στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα φιλοξενήσει επίσημο αγώνα.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

H διαδικασία των δοκιμών που πραγματοποιούν οι ομάδες της Formula 1 στις διάφορες πίστες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενδέχεται να αλλάξει ριζικά, καθώς η FIA μελετά το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις δοκιμές των ομάδων σε μια πίστα που στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα φιλοξενήσει επίσημο αγώνα.



Σύμφωνα με τη FIA το συγκεκριμένο μέτρο, εάν τελικά εφαρμοστεί, θα αυξήσει το συναγωνισμό των ομάδων. Για να εφαρμοστεί ωστόσο το σχέδιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας θα πρέπει να συγκεντρώσει την αποδοχή κατά πλειοψηφία των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα F1.



Ο ισχυρός άνδρας της F1, Bernie Ecclestone, επιθυμεί την απαγόρευση των δοκιμών στις πίστες λίγες εβδομάδες πριν διεξαχθεί ο τοπικός αγώνας και την αύξηση της διάρκειας των δοκιμών που πραγματοποιούν οι οδηγοί την τελευταία Παρασκευή πριν από κάθε Grand Prix. Ετσι, ενώ σήμερα τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής διαρκούν δύο ώρες, χωρισμένα σε δύο ωριαία σκέλη, στο μέλλον θα διαρκούν έξι (!) ώρες χωρίς διακοπή, αν οι σκέψεις του B. Ecclestone υϊοθετηθούν.



Αυτή η ιδέα, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μερικών ομάδων, θα μετατρέψει την Παρασκευή σε ημέρα υψηλού ενδιαφέροντος, λόγω των πολύωρων δοκιμών, από μία χαμένη μέρα που είναι ουσιαστικά σήμερα.



Ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι οδηγοί προτιμούν να περνούν την ώρα των δοκιμών της Παρασκευής μέσα στα pit και να κάνουν οικονομία δυνάμεων και ελαστικών, για τις δοκιμές του Σαββάτου και τον αγώνα της Κυριακής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στα τελευταία Grand Prix, που ένας οδηγός δεν συμμετείχε καθόλου σε κάποιο από τα δύο σκέλη των δοκιμών της Παρασκευής ή βγήκε στην πίστα τα τελευταία δέκα λεπτά.



Αυτό που ενοχλεί κυρίως τον Ecclestone και θέλει να διορθώσει με αυτό το μέτρο είναι η δυσαρέσκεια των θεατών που δεν ικανοποιούνται πλέον από το φτωχό θέαμα που παρακολουθούν στην πίστα κατά τη διάρκεια των δοκιμών.



Εκτός αυτού όμως, η νέα εφαρμογή θα διευκολύνει και θα μειώσει το κόστος των εταιρειών ελαστικών, αφού η Bridgestone και η Michelin δεν θα χρειάζεται να προμηθεύουν τις ομάδες με ελαστικά την προηγούμενη εβδομάδα του Grand Prix, αλλά θα φέρνουν τα ελαστικά στην πίστα μία φορά, την Παρασκευή πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα.



Ο Bernie Ecclestone έχει θέσει το θέμα και τις απόψεις του στη FIA και η τελική απόφαση για το αν και από πότε θα ισχύσει ο νέος κανονισμός για τις δοκιμές, αναμένεται να βγει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

auto.in.gr

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Ιουλίου 2026
Cookies