Με βελτιώσεις για εποίκους, επιστροφή προσφύγων και περιουσίες το νέο σχέδιο Ανάν
Παραδόθηκε από τον Αλ.ντε Σότο προς τις δύο πλευρές το αναθεωρημένο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, το πρωί της Τρίτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπει ορισμένες βελτιώσεις στα θέματα των εποίκων, της επιστροφής των προσφύγων και των περιουσιών.
53
Παραδόθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο στον Γλ.Κληρίδη και τον Ρ.Ντενκτάς το αναθεωρημένο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, το πρωί της Τρίτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπει ορισμένες βελτιώσεις στα θέματα των εποίκων, της επιστροφής των προσφύγων και των περιουσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο κείμενο, που επιχειρεί σύνθεση των παρατηρήσεων των δύο πλευρών, θα προβλέπεται μείωση της μεταβατικής περιόδου σε έξι έως εννιά μήνες, ρητή πρόνοια για μείωση των εποίκων κατά 35.000, πρόνοια για αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν στα Κατεχόμενα, και έμφαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας παρά στο δικαίωμα για αποζημίωση.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ, το νέο σχέδιο επιδόθηκε σε ξεχωριστές συναντήσεις του Αλ.ντε Σότο με τους Γλ.Κληρίδη και Ρ.Ντενκτάς. Στη διάρκεια των συναντήσεων παραδόθηκαν και επιστολές του Κόφι Ανάν, με τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά από τους δύο ηγέτες να είναι διαθέσιμοι, εάν χρειασθεί, για συνομιλίες στην Κοπεγχάγη.
Επιπλέον, καλεί τις δύο πλευρές να δώσουν στην αναθεωρημένη πρόταση «επείγουσα προσοχή», με στόχο την επίτευξη συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα, «ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ», και σημειώνει ότι πρόκειται για «ραντεβού της Κύπρου με την ιστορία, που δεν πρέπει να χαθεί».
Νωρίτερα, ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, είχε δηλώσει ότι ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως ακόμα υπάρχει χρόνος για επίτευξη συμφωνίας πριν από την Κοπεγχάγη, και είχε σημειώσει ότι σύμφωνα με την ελληνοτουρκική πλευρά «είναι εντελώς ανεπαρκής ο χρόνος για πλήρη και σοβαρή διαπραγμάτευση». Επίσης, είχε κάνει λόγο για κρίσιμες στιγμές έως το πρωί του Σαββάτου, και επέστησε ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση στα ουσιώδη.
Όπως έγινε γνωστό, εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων το απόγευμα της Τρίτης ο Γλ.Κληρίδης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξεταστεί το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.
Νωρίτερα, ο κ. Κληρίδης είχε συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, προκειμένου να τους ενημερώσει και να ζητήσει να τον συνοδέψουν στην Κοπεγχάγη. Οι πολιτικοί αρχηγοί φέρονται να αντιμετωπίζουν θετικά το αίτημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442