Θα διαθέσουμε τα αεροδρόμιά μας σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Έτοιμη να διαθέσει στις αμερικανικές δυνάμεις τα στρατιωτικά της αεροδρόμια, σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ είναι η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Ο Γιακίς ξεκαθάρισε ότι απαιτείται νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για επίθεση.
30
Έτοιμη να διαθέσει στις αμερικανικές δυνάμεις τα στρατιωτικά της αεροδρόμια, σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ είναι η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Ο Γιακίς ξεκαθάρισε, όμως, ότι απαιτείται νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση.
«Η συνεργασία έχει να κάνει με τη χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου και τη χρήση των τουρκικών βάσεων» έσπευσε να διευκρινίσει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι η χώρα του θα επιθυμούσε να δει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προτού ληφθεί απόφαση για χτύπημα κατά του Ιράκ.
«Θέλουμε την ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Ιράκ και σε κάθε περίπτωση σημειώνουμε ότι το παρόν ψήφισμα του ΟΗΕ δεν επιτρέπει αυτομάτως την προσφυγή στα όπλα» κατέληξε.
Εν τω μεταξύ, στην Αγκυρα βρίσκονται οι υφυπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς και Μαρκ Γκρόσμαν. Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν από την Τουρκία να στηρίξει έμπρακτα και με στρατιωτικά μέσα την αμερικανική επιχείρηση κατά του Ιράκ και θέτουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, ως αντάλλαγμα, πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 3,4 δισ. δολαρίων, το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί εντός τριών ετών.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε, ότι τα 2,25 δισ. δολάρια της εν λόγω οικονομικής βοήθειας αφορούν αμυντικές δαπάνες, ενώ τα υπόλοιπα 1,15 δισ. δολάρια θα δοθούν στην Τουρκία υπό τη μορφή χαμηλότοκου δανείου.
Από την πλευρά της η Αγκυρα ζητά ικανοποίηση διαφόρων αιτημάτων της στον τομέα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, όπως η άρση των αντιρρήσεων του αμερικανικού Κογκρέσου στις εξαγωγές προηγμένων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (27/4): Πού θα δείτε το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Οταν το επίδικο είναι η πραγματική αλλαγή, οι πολιτικές διεργασίες δεν μπορεί να ακολουθούν την πεπατημένη
- Μια ματιά στο οικογενειακό άλμπουμ των «αυτοεξόριστων» Μαύρων Πανθήρων στην Αλγερία
- Τρεις νεκροί στο τελευταίο στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ σε «σκάφος με ναρκωτικά» στον Ειρηνικό Ωκεανό
- Εξαπλώνεται το φαινόμενο του shrinkflation στα σούπερ μάρκετ – Τι να προσέχουμε
- Νέα σενάρια για τον Πίτερς: «Έχει δεσμευτεί εδώ και εβδομάδες»
- Μαίρη Συνατσάκη: Έτοιμη για δεύτερο παιδί;
- Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία – Το Δημόσιο δηλώνει υποστήριξη σε κατηγορίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442