Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν επιζώντες και συγγενείς θυμάτων της ομηρίας στη Μόσχα

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν επιζώντες και συγγενείς θυμάτων της ομηρίας στη Μόσχα

Την καταβολή αποζημίωσης ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων έκαστος αξιώνουν από τις Αρχές της Μόσχας οκτώ πρώην όμηροι και συγγενείς θυμάτων της μοιραίας κατάληψης του θεάτρου της ρωσικής πρωτεύουσας από Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες τον Οκτώβριο.

51

Την καταβολή αποζημίωσης ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων έκαστος αξιώνουν από τις Αρχές της Μόσχας οκτώ πρώην όμηροι και συγγενείς θυμάτων της μοιραίας κατάληψης του θεάτρου της ρωσικής πρωτεύουσας από Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες τον Οκτώβριο.

Όπως επισημαίνει το BBC, ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε εξαιρετικά ενοχλημένος από την προσφυγή των οκτών Ρώσων πολιτών στη Δικαιοσύνη, και διεμήνυσε ότι έχει ήδη προσφερθεί υλική βοήθεια σε όλα τα θύματα της ομηρίας που έληξε με την εισβολή των ειδικών δυνάμεων στο θέατρο Νορντ Οστ. Συνεπώς, κατά τον ίδιο οποιαδήποτε άλλη απαίτηση από πλευράς τους είναι παράνομη.

Η προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης λαμβάνει χώρα σήμερα, Τρίτη, ενώ η κύρια ακροαματική διαδικασία αρχίζει στις 24 Δεκεμβρίου· το συνολικό ύψος της αποζημίωσης (7,5 εκατομμύρια δολάρια) που ζητείται είναι, πάντως, πρωτάκουστο στα χρονικά της ρωσικής Δικαιοσύνης, γεγονός που δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για ένα θετικό υπέρ των εναγόντων αποτέλεσμα.

Πάντως, ο συνήγορος των οκτώ πρώην ομήρων και συγγενών θυμάτων, Ιγκόρ Τρουνόφ, αναφέρει ότι το αίτημα των πελατών του βασίζεται στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Ρωσίας, η οποία προβλέπει ότι οι διοικητικές περιοχές και όχι οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις οφείλουν να αποζημιώνουν υλικά και ηθικά τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων.

Κατά τον ίδιο, όσοι εκ των πρώην ομήρων δεν είναι Ρώσοι πολίτες, αλλά ζουν στο εξωτερικό, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για την καταβολή αποζημίωσης από την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Μετά τη λήξη της ομηρίας, από το γραφείο του δημάρχου της Μόσχας ανακοινώθηκε ότι θα καταβληθεί το ποσό των 1,500 δολαρίων σε εκείνους που επέζησαν, καθώς και το ποσό των 3,000 δολαρίων στους συγγενείς των ομήρων που βρήκαν τραγικό θάνατο στο θέατρο Νορντ Οστ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ι.Τρουνόφ το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό για τα θύματα της πρωτοφανούς τρομοκρατικής ενέργειας.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
Cookies