Παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν ερεύνησαν -χωρίς προβλήματα- οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ
Ανάκτορο του Σαντάμ Χουσεΐν ερεύνησαν την Τρίτη οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ, μία ημέρα μετά την διαπίστωση ότι τμήματα οπλικών συστημάτων έχουν εξαφανιστεί από χώρο αποθήκευσης πυραύλων. Ο έλεγχος διενεργήθηκε κανονικά, αν και χωρίς προειδοποίηση.
53
Ανάκτορο του Σαντάμ Χουσεΐν ερεύνησαν την Τρίτη οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ, μία ημέρα μετά την διαπίστωση ότι τμήματα οπλικών συστημάτων έχουν εξαφανιστεί από χώρο αποθήκευσης πυραύλων. Ο έλεγχος διενεργήθηκε κανονικά, αν και χωρίς προειδοποίηση.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιτρέπεται η πρόσβαση των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ σε παλάτι του Ιρακινού ηγέτη για να διενεργήσουν έλεγχο. Εκτιμάται ότι ήταν μία ευκαιρία για τους επιθεωρητές να δοκιμάσουν εάν μπορούν στην πράξη να πραγματοποιήσουν ελέγχους οπουδήποτε και οποτεδήποτε στό Ιράκ, όπως είχε υποσχεθεί η Βαγδάτη.
Όπως έγινε γνωστό, δύο κλιμάκια επιθεωρητών έφθασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές πύλες των ανακτόρων Αλ Σατζούντ, που βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη στην δυτική Βαγδάτη. Οι φρουροί του μεγάρου, αν και αιφνιδιασμένοι, επέτρεψαν την είσοδο στους επιθεωρητές, οι οποίοι παρέμειναν στο παλάτι για περίπου μιάμιση ώρα.
Με λίγα λεπτά διαφορά από τους επιθεωρητές έφθασε στα ανάκτορα και ο γραμματέας του Σ.Χουσεΐν, Αμπεντ Χαμούντ, ενώ δεν διευκρινίστηκε εάν ο ίδιος ο Ιρακινός ηγέτης βρισκόταν στο παλάτι.
Πληροφορίες για το αποτέλεσμα της έρευνας στο Αλ Σατζούντ δεν έγιναν γνωστές.
Προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ
Να παραθέσει «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο» κατάλογο των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων έως την Κυριακή προειδοποίησε τη Βαγδάτη ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως μετέδωσε το BBC.
Ο Τζορτζ Ο.Μπους επισήμανε ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση, παραπλάνηση, ή εναντίωση θα αποδείξει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει υιοθετήσει το δρόμο της συμμόρφωσης, και έχει απορρίψει το δρόμο της ειρήνης».
Στη διάρκεια ομιλίας του στο Πεντάγωνο, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε, ακόμη, ότι τον επόμενο καιρό «οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει αλλάξει συμπεριφορά, και έχει αποφασίσει να συνεργαστεί πρόθυμα και να συμορφωθεί πλήρως, ή όχι», και προσέθεσε ότι «μέχρι στιγμής, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά».
Παράλληλα, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, δήλωσε στο BBC ότι αν και ο πόλεμος με το Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτος, έχει φθάσει ο καιρός να ολοκληρωθεί η 11ετής προσπάθεια αφοπλισμού του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (27/4): Πού θα δείτε το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Οταν το επίδικο είναι η πραγματική αλλαγή, οι πολιτικές διεργασίες δεν μπορεί να ακολουθούν την πεπατημένη
- Μια ματιά στο οικογενειακό άλμπουμ των «αυτοεξόριστων» Μαύρων Πανθήρων στην Αλγερία
- Τρεις νεκροί στο τελευταίο στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ σε «σκάφος με ναρκωτικά» στον Ειρηνικό Ωκεανό
- Εξαπλώνεται το φαινόμενο του shrinkflation στα σούπερ μάρκετ – Τι να προσέχουμε
- Νέα σενάρια για τον Πίτερς: «Έχει δεσμευτεί εδώ και εβδομάδες»
- Μαίρη Συνατσάκη: Έτοιμη για δεύτερο παιδί;
- Δίκη Τεμπών: Ξεκίνησε η διαδικασία – Το Δημόσιο δηλώνει υποστήριξη σε κατηγορίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442